Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kaoset när gruppen besökte Sydamerika – ”Beatleshysteri ” Foto: SVT

A-Teens blev världsstjärnor – berättar om hysterin: beväpnade vakter och poliseskort

Uppdaterad
Publicerad

Som tonåringar turnerade Abba-bandet A-Teens med Justin Timberlake och Britney Spears. På bara några månader blev de världsstjärnor och kastades in i ett liv kantat av kändisskap och resor.

– Karusellen började spinna fortare och fortare. Det vara bara att hålla i sig, säger medlemmen Dhani Lennevald i den nya dokumentären A-Teens: Försoningen.

När det tidigare bandet A-Teens gjorde en omtalad comeback i årets Melodifestival hade de inte träffats på nästan 20 år. I dokumentären A-Teens: Försoningen pratar de ut med varandra om tiden som förändrade deras liv fullständigt.

– Vi hade en väldigt speciell gruppkänsla mellan oss, men när den började falna gick det inte att reparera, säger Marie Serneholt, som var en av medlemmarna.

Turné bokad innan de blev en grupp

A-Teens bildades av ett skivbolag år 1998 och bestod av fyra vänner som gick på samma dansskola.

Idén var att bandet skulle göra en ny tappning av Abbas låtar och deras sommarturné var inbokad redan innan de blivit en grupp.

– Det fanns inte så mycket tid att tänka. Det vara bara: Nu kör vi, säger en av sångarna Amit Paul.

Nu berättar gruppmedlemmarna om hektiska scheman, hur de fick jobba med feber, och hur de reste över hela världen, trots deras unga ålder.

”Var i chock”

– Jag var i chock över hur mycket man kunde planera in under ett helt år. Belgien två dagar, Tyskland en dag, Polen, Frankrike, Spanien. Det var fyra-fem länder i veckan, säger Dhani Lennevald.

– Är det ens mänskligt att jobba så mycket när man är 15?, säger Sara Lumholdt.

A-Teens slog stort även i USA, Sydamerika och Asien och gruppen turnerade bland annat med Justin Timberlake och Britney Spears.

Gruppen splittrades år 2006.

Se A-Teens: Försoningen på SVT Play

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unika bilderna från A-Teens audition – här väljs gruppen ut. Foto: SVT/ A-Teens: Försoningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.