Foto: TT

Bill Cosby åtalas för sexuellt övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre komikern åtalas för att ha drogat och antastat en kvinna 2004. Under året som gått har 46 kvinnor anklagat Cosby för sexuella övergrepp. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff och borgensumman har satts till en miljon dollar, nästan åtta och en halv miljon kronor.

Bill Cosby åtalades för sexuellt ofredande på onsdagen efter omfattande anklagelser från en lång rad kvinnor, uppger AP. Enligt åtalet anklagas Cosby för att ha drogat och antastat en 30-årig kvinna i sitt hem 2004. Beskedet om att åtal väcks kommer bara dagar innan fallet hade preskriberats, vilket enligt amerikansk lagstiftning sker efter 12 år.

Rättegången kan bli historisk

Enligt amerikanska bedömare kan rättegången komma att bli en av de mest omskrivna i USA i modern tid – Cosby är en av landets mest folkkära offentliga personer. Inte minst genom sin roll som den älskvärde Cliff Huxtable i komediserien ”The Cosby Show”.

Rättegången mot Bill Cosby

Totalt har 46 kvinnor riktat anklagelser om sexuella övergrepp mot komikern under året som gått. Majoriteten av de påstådda övergreppen ska ha skett för årtionden sedan, vilket medfört att åtal varit omöjligt i nästan samtliga fall.

Den 78-årige Bill Cosby har konsekvent nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet