Journalisten och författaren Dan Josefsson. Foto: TT

Dan Josefsson: Lambertz förtalar levande och döda

Uppdaterad
Publicerad

Dan Josefsson ställer in en debatt efter att ha läst Göran Lambertz bok om Quickfallet.

”Jag sätter mig inte i en debatt med någon som är psykiskt sjuk”, säger Dan Josefsson.

Under onsdagkvällen fick journalisten och författaren Dan Josefsson ett samtal från en journalist på tidningen Expressen som hade fått tag i ett exemplar av Göran Lambertz nya bok ”Quickologi”.

I boken vill den före detta justitiekanslern Lambertz ge sin syn på fallet med Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Journalisten hade hittat delar om Hannes Råstam som han läste upp för Josefsson. Det han fick höra ur boken fick honom att häpna.

Medier

– Det är på riktigt något psykiskt fel på Lambertz. Boken är en 500 sidor lång lunta, sammansatt av en galopperande rättshaverist, säger Dan Josefsson till Kulturnyheterna.

Hoppar av debatt

Dan Josefsson jobbade tillsammans med Hannes Råstam om Quickfallet och beskriver Råstam som en exceptionell journalist. När Lambertz i sin bok anklagar den som Josefsson anser är en av Sveriges främsta journalister för att ha utsatt landet för ett ”practical joke” fick det bägaren att rinna över.

Josefsson var inbokad för en debatt med Lambertz på Kulturhuset i Stockholm under nästa vecka men tackade nej så fort han hade läst påståendena i boken själv.

– Jag sätter mig inte i en debatt med någon som är psykiskt sjuk, säger han.

I ett meddelande till Kulturhuset skrev han bland annat att han inte ville delta i en debatt med någon som ”förtalar levande och döda”.

”Förstår att han har fel”

Debatten som skulle gå av stapeln på tisdag är nu helt inställd. Synd, tycker Göran Lambertz.

– Det hade kunnat bli en bra debatt, men jag förstår varför han (Dan Josefsson) ställer in. Det verkliga skälet är att han förstår att han har fel. I varje fall tror jag att han förstår att risken är väldigt stor att han har fel, säger han.

Men han har rättsväsendet i ryggen.

– Det är det alla tror. Det är en bred missuppfattning. Men det är säkert jobbigt för honom, att ha satsat så mycket på sin bok, och utgått från att han har rätt. Det behöver inte betyda himmel och jord att han inte har det, säger Göran Lambertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet