Foto: Pontus Lundahl/TT

Tonåringar dömdes att läsa böcker

Publicerad

Fem tonåringar vandaliserade en historisk afroamerikansk skola i Virginia med rasistiskt, antisemitiskt och sexistiskt klotter.

Straffet blir att läsa böcker och lära sig om historien.

Tonåringarna dömdes till att läsa en bok i månaden under ett år från en lista av 35 böcker och skriva en bokrecension per bok de läser. De kan också välja att byta ut tre av böckerna de behöver läsa mot filmer istället. Alla böckerna på listan handlar om rasism, jämställdhet, religion eller krig, skriver The Guardian.

Bland böckerna de ska läsa finns ”Flyga drake” av Khaled Hosseini, ”Dödssynden” av Harper Lee och ”Purpurfärgen” av Alice Walker. En av filmerna de kan välja att se är Oscarsprisade ”12 Years a Slave”.

Ska lära sig av historien

Tonåringarna måste också besöka Förintelsemuseet i Washington D.C. och en utställning om internering av japaner i USA under andra världskriget, rapporterar NBC.

Dessutom ska de skriva en uppsats om hur svastikor och vit makt-budskap påverkar den afroamerikanska befolkningen, samt lyssna på en intervju med en kvinna som gick på skolan de vandaliserade mellan åren 1938 och 1945.

”Förstod inte allvaret av vad de gjort”

Åklagaren Alex Rueda säger att straffet var lämpligt eftersom ungdomarna inte var tidigare dömda.

”Det var uppenbart att det här inte var motiverat av rasism. Utan mer att de var dumma och inte förstod allvaret av vad de har gjort” säger Alex Rueda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.