Den egyptiske författaren Youssef Ziedan hindras från att besöka Sverige. Detta eftersom han står inför rätta misstänkt för hädelse. Foto: Re: Orient

Egyptisk författare får inte komma till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiske författaren Youssef Ziedan skulle ha besökt Stockholm i helgen. Men eftersom han misstänkt för hädelse får han inte lämna Egypten.

Det blir inget besök av den egyptiske författaren Youssef Ziedan på Södra teatern i Stockholm imorgon. Det meddelar festivalledningen i ett pressmeddelande.

Författaren skulle ha besökt den arabiska litteratursalong som anordnas av arrangörerna Re: Orient. Men eftersom Ziedan, i likhet med en rad andra egyptiska kulturpersonligheter, har anklagats för hädelse kan han nu inte besöka Sverige.

– Han ska upp i domstolsförhandlingar. Han får inte resa ut, helt enkelt, säger Cecilia Hörnell Sunar, som jobbar med programmet på Re: Orient.

”Visar på konstnärers situation”

Bakgrunden är enligt arrangörerna att Ziedan har fått kritik av både muslimska och kristna grupper för det han skriver. Festivalledningen har jobbat hårt med att lyckas få honom till Sverige, men det har alltså inte lyckats.

– Det är fruktansvärt sorgligt, men det visar på konstnärers och författares situation i arabvärlden idag, säger Cecilia Hörnell Sunar.

I stället kommer man att stödja Youssef Ziedan genom att läsa upp hans texter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.