Yvonne Lombard och Lennart Hellsing 2009. Foto: TT

Familjen: ”Han lämnar ett stort tomrum”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Hellsings familj uttrycker sin sorg efter 96-åringens bortgång i ett uttalande på förlaget Rabén och Sjögrens hemsida. ”In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig.”

Hellsing har varit gift med skådespelaren Yvonne Lombard i 62 år, tillsammans har de fem barn och tio barnbarn. Den stora familjen beskriver sorgen efter barnboksförfattarens bortgång på förlaget Rabén och Sjögrens hemsida.

​”Strax efter midnatt somnade Lennart stilla in i sitt hem i centrala Stockholm, omgiven av sina närmaste. Han blev 96 år gammal. In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.”

Lennart Hellsing 1919-2015

Lennart Hellsing var en av våra största barnboksförfattare och har skapat odödliga figurer som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Herr Gurka. I ett porträtt på Hellsing och Lombard i Dagens Nyheter från 2006 beskriver Yvonne Lombard sin långlivade kärlek som något magiskt.

– Vad tycker du om Lennart, ska du fråga. Och då svarar jag: jag älskar honom. Varför då, frågar du då. För att han har ett trollspö, svarar jag. Han gör vardagen till fest. När mina föräldrar frågade om vi ville ha vardagsbestick som lysningspresent ropade Lennart att det finns inga vardagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Hellsing 1919-2015

Mer i ämnet