Seriealbumet ”Tintin i Kongo” åter i hetluften, i Frankrike. Foto: TT

Fransk protest mot ”Tintin i Kongo”

Uppdaterad
Publicerad

Antirasistisk grupp satte varningsklistermärken på Tintinalbum.

Julhandeln pågår för fullt i Frankrikes huvudstad Paris, igår med ett något annorlunda inslag då en grupp franska antirasister genomförde en protest mot det belgiska seriealbumet ”Tintin i Kongo”, rapporterar tidningen ”Le Monde”

– Vi har i dag klistrat in ett klistermärke som varnar för att boken är giftig – rasistisk. Det är ett förord som vi kommer att införa i albumen ända tills förlaget Casterman tar sitt förnuft till fånga och gör det själva, säger en företrädare för gruppen till AFP

Varningsmärke

På klistermärket, som är prytt med en dödskalle, står det ”Giftig produkt, rasistiska förtecken, kan påverka den mentala hälsan.”

Seriealbumet Tintin i Kongo har varit i hetluften länge. Albumet anmäldes till domstol i Belgien men friades från rasistanklagelserna 2012. Debatten nådde även Sverige när albumet tillfälligt togs bort från Stockholms kulturhus barnbibliotek samma år.

Varnande förord

I Storbritannien och Sverige förseddes albumet med ett förord som förklarade att boken skrevs i en tid med andra värderingar. Något som alltså inte skedde i Frankrike, varför de protesterande tog saken i egna händer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.