Jonas Gardell har utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus. Foto: Scanpix

Jonas Gardell utsedd till Årets svensk 2012

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningarna till Jonas Gardell tycks inte ha något slut. Nu har tidningen Fokus utsett författaren till Årets svensk 2012.

”Torka aldrig tårar utan handskar” har gjort 2012 till ett omtumlande år för upphovsmannen Jonas Gardell. Det berättade han senast i en intervju till Kulturnyheternas julkalender i förra veckan.

– Jag var oerhört nervös inför boksläppet och inställd på sågningar, och när det på recensionsdagen gick upp för mig att boken var utnämnd till klassiker och svensk litteraturhistoria var det omvälvande och lite overkligt, sade han då.

Nu har Gardell nya skäl att bli överväldigad. Tidningen Fokus har nämligen utsett honom till Årets svensk 2012.

”Med tv-serien och romanen 'Torka aldrig tårar utan handskar' har Jonas Gardell lika effektivt som smärtsamt påmint oss om att människovärdet aldrig är en självklarhet utan ständigt måste försvaras”, skriver juryn i sin motivering.

Enligt juryn är syftet med priset att uppmärksamma en person som ”bidragit till att förändra det svenska samhället på ett sätt som kommer att påverka svenskarna i dag och/eller i framtiden”. Det har tidigare gått till bland andra Robyn, professor Johan Rockström och författaren Christopher Kullenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.