Fjärde delen i ”Millennium”-serien heter ”Det som inte dödar oss”. Foto: Norstedst Förlag

”Lagercrantz har skrivit en dussindeckare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått tag på boken av misstag blev UNT först med att recensera den nya delen i Millennium-serien. ”En orimligt upphaussad uppföljare”, tycker UNT-kritikern Tim Andersson.

Genom en slump blev Uppsala Nya Tidning på onsdagen först i världen med att recensera David Lagercrantz enormt uppmärksammade uppföljare till Stieg Larssons Millennium-serie. Pressbyrån i Stockholm sålde av misstag två exemplar på onsdagen, dagen före bokens lansering, och en av dem som knep ett exemplar var UNT:s kulturredaktör Kristina Lindquist.

Nu har tidningen recenserat boken efter att under dagen ha liverapporterat om recensentens läsning av verket.

Millennium-uppföljare

Hjältefantasin är död

Och omdömet är ljummet. Litteraturkritikern Tim Andersson skriver att Lagercrantz förvisso lyckats förvalta Stieg Larssons samhällskritiska dimensioner med våldsamma män och konspirationer i samhällstoppen, men misslyckats med att återskapa hjältekänslan i karaktärerna. I stället psykologiserar Lagercrantz huvudpersonerna, menar han. Mikael Blomqvist har blivit en ”deppig föredetting” och Lisbeth Salander ”en ångestneurotiker”.

”Jag tror att det här är ett misstag. David Lagercrantz har skrivit en rätt spännande och rafflande berättelse, på ett språk som är mindre omständligt än Stieg Larssons. Men auran från Millenium-världen tonar bort”, skriver Tim Andersson.

”En dussindeckare”

UNT:s kritiker ser en diskbänksrealistisk berättelse i ”Det som inte dödar oss” som ligger ganska långt ifrån Stieg Larssons mer serietidningsliknande berättelse om hjältar och skurkar. Att dra mer på kampen mellan gott och ont hade varit mer i linje med originalförfattarens arv, menar han.

”Då hade vi kunnat fortsätta att dväljas i barndomens sagovärld, i stället för att plöja ytterligare en dussindeckare”, avslutar Tim Andersson.

Imorgon torsdag kan du läsa vad Kulturnyheternas kritiker Ulrika Milles tyckte om den nya Millennium-boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet