Litterär pilgrimsfärd med Samantha Ellis

Uppdaterad
Publicerad

Vem är bäst, Catherine Earnshaw eller Jane Eyre? Hur skapar man sitt jag via bokslukeri? I ”Mina hjältinnor” berättar Samantha Ellis hur litterära legender kristalliserat hennes identitet.

Det hela börjar när dramatikern Samantha Ellis är på en litterär pilgrimsfärd med sin bästa vän. De har begett sig till den svindlande hed som författarsystrarna Brontë bebodde på 1800-talet.

– Vi går i det här jättefina landskapet, vinden viner. Och så plötsligt säger min kompis att Jane Eyre är en bättre hjältinna än Catherine i ”Svindlande höjder”. Och jag tyckte bara att hon var sinnessjuk! Men hon höll fast vid att Jane är väldigt smart och snäll, men ser alltid till att få det hon vill ha. Hon kompromissar aldrig. Medan Catherine är snobbig, fånig och förstör allas liv, säger Samantha Ellis.

– Och när vi kommit till toppen tänker jag att hon kanske har rätt, och att jag är tvungen att tänka om.

Mer kritiska ögon

Det blir startskottet på ett ettårigt projekt.

För att få reda på om hon gjort ännu fler missar återvänder Ellis med kritiska ögon till alla de klassiska romaner som format hennes barndom, tonår och vuxna identitet.

Och nu kommer resultatet på svenska. ”Mina hjältinnor” är en sorts självbiografi om det inre livet, om hur Ellis liv präglats av de välbekanta fiktiva hjältinnorna.

Giftermål inte målet

I Lilla sjöjungfruns slitning mellan hav och land speglar Ellis sin egen irak-judisk-brittiska identitet.

Hos Shahrazād, hjältinnan i ”Tusen och en natt” som räddar sina medsystrar från den onde Shahriâr, finner hon en feministisk förebild.

Det är Anne på Grönkullas kreativa ambitioner som väcker Ellis skaparglädje, och konstnären Lily Briscoe i Virginia Woolfs ”Mot Fyren” som får henne inse att målet med livet inte nödvändigtvis är giftermål.

Samma problem i ”Twilight”

Hon tar sig även vidare till de nyare Twilight-böckerna, som får henne att återigen fundera över om en kvinnlig huvudperson verkligen måste välja mellan äktenskap och död.

– Många av de problem som begränsat kvinnors liv, i de viktorianska romanerna men också mycket längre bakåt i tiden, påverkar oss fortfarande nu, säger Samantha Ellis.

Men tvisten som uppstod mellan Ellis och hennes bästis på Brontëheden – den är i alla fall löst.

– Min kompis hade rätt, Jane Eyre är en utmärkt hjältinna. Hon är väldigt modig, och så ärlig hela tiden. Hon bara säger vad hon tycker! Till och med när Mr. Rochester frågar om hon tycker att han är snygg, så säger hon ”Nä, jag tycker om ditt inre.” Hon bryr sig helt enkelt inte! säger Samantha Ellis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.