George RR Martin är ”snart” klar med den sjätte boken om Games of Thrones-världen. Foto: TT/HBO

Nya Game of Thrones-boken ges ut i år

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har varit på väg länge, men nu är den snart här (kanske). Efter ett års tystnad skriver fantasyförfattaren George RR Martin på sin hemsida att den sjätte boken i Game of Thrones-serien – Winds of Winter – borde bli klar i år.

Fantasyserien ”A song of fire and ice” har sålt i 58 miljoner exemplar i bokform, och har med tv-tolkningen ”Game of Thrones” blivit världens mest populära serie.

Efter att ha kämpat med den sjätte boken i serien i fem års tid kastade George RR Martin in handuken i januari förra året – och tv-serien körde om den notoriskt långsamme författarens livsverk för att avsluta berättelsen på egen hand.

”Boken är inte klar. Inga ord kan ändra detta. Jag försökte, det lovar jag er”, skrev George R.R. Martin på sin hemsida då. ”Jag kan inte med ord beskriva hur deprimerad detta gör mig”.

Driver med sig själv

Men i veckan fick de fans som tålmodigt fortsatt vänta till sist ett nytt livstecken, efter ett år av tystnad:

På en direkt fråga från en av sina läsare om hur det går med boken svarade Martin i kommentarsfältet på sin hemsida att boken snart är klar (på sitt karaktäristiskt självironiska vis).

Under rubriken ”Verkligen, George” skrev användaren J Snow att hen inte ville stressa författaren, men väldigt gärna skulle vilja ha en uppdatering. Även om det bara var något så enkelt som ”Den är inte klar ännu, men jag närmar mig” eller ”Den kommer ut i år (eller inte)”.

”Ok, jag gör ett försök”, svarade författaren muntert.

”Jag är inte klar än, men jag närmar mig. Jag har inte kommit så långt som jag trodde förra året, då jag hoppades vara klar vid det här laget. Jag tror att boken ges ut i år (men visst, det sa jag förra året också)”.

Och året innan dess, kan tilläggas. För den som inte orkar med den litterära hösten längre har den sjunde säsongen av tv-serien Game of Thrones premiär till sommaren. Då kommer vintern garanterat att anlända, till sist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.