USA:s president Barack Obama Foto: TT

Obamas låt- och lästips

Uppdaterad
Publicerad

Undantaget nya, politiska utspel om litterarturkanon under Almedalssolen, har svenska politikerns kulturivran legat i sommardvala. Annat är det i USA. Där pytsar landets president Barack Obama ut tips på god kulturkonsumtion, glatt och okommenterat. Här är presidentens preferenser.

Det handlar om två spellistor på Spotify – en för dagligt bruk och nattligt nöje. På The president summer playlist: day, upplagd av kontot The white house, återfinns bland annat Justin Timberlakes ”Pusher love girl” och ”Rock steady” med Aretha Franklin. På den nattliga varianten av spellistan ligger ”Flamenco sketches” av Miles Davies och Nina Simones version av ”Feeling good”.

Nu tipsar presidenten även om läsvärd sommarlitteratur. ”The barbarian days: a surfing life” av William Finnegan ligger överst på listan av fem rekommenderade titlar. Innehållet kretsar kring författarens beroende av sporten (Obama är uppvuxen på surfingens huvudstad Honolulu på Hawaii).

Slaveriets historia

Nummer två på listan är ”The underground railroad” av Colson Whitehead. En roman med titel efter de hemliga nätverk av vägar och fristäder som svarta i USA:s södra delstater tog sig fram genom i riktning mot nordliga delstater och Kanada, för att fly slaveriet. 

”H is for Hawk” av Helen Macdonald handlar om den helande konsten att tämja en duvhök, eller författarens uppgörelse med förlusten av hennes pappa.

Tipsar om bästsäljare

”The girl on the train” är skriver av Paula Hawkins har sålt över 10 miljoner exemplar bara i USA och toppat både amerikanska och brittiska topplistor. Den handlar om en kvinnlig alkoholist som tar pendeltåget till London varje dag för att dölja sin arbetslöshet och sitt missbruk för sina anhöriga.

Slutligen tipsar Barack Obama om ”Seveneves” av Neal Stephenson, en scifi-roman om hur mänskligheten gör allt för att överleva en jord som gått under, och hur en ny verklighet konstrueras.

Tidigare har både Barack och Michelle Obama komponerat offentliga spellistor i olika syften. Den senare gjorde även ett uppskattat gästspel i den brittiska komikern James Cordens ”Carpool karaoke”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.