Stephen King tilldelas ”National Medal of Arts” av president Obama. Foto: TT

Stephen King prisas av presidenten

Publicerad

Författaren Stephen King tilldelas ”National Medal of Arts” för sitt författarskap. Hederspriset räknas som den finaste konstnärliga utmärkelse den amerikanska regeringen delar ut.

Priset går enligt juryn till en person som ”Förtjänar särskilt erkännande på grund av deras enastående bidrag till kvalitet, utveckling, stöd och tillgänglighet för konst i USA”. Utmärkelsen tilldelas 10 konstnärer och ceremonin sker den 10 september i Vita huset. Ytterligare pristagare i årets ceremoni är bland andra Sally Fiels och Tobias Wolff.

”Djup förståelse för människan”

King, som står bakom en stor mängd bästsäljande böcker, har även fått sina verk framgångsrikt filmatiserade. ”Nyckeln till Frihet”, ”The Shining” och ”Den gröna milen” är exempel där han står bakom den litterära förlagan. 

Stephen King tilldelas utmärkelsen med motiveringen. ”Som en av de mest populära och produktiva författarna i vår tid kombinerar han en anmärkningsvärd berättarteknik med en djup förståelse för människan. I decennier, har han med sina verk inom skräck, spänning, science fiction och fantasy, lyckats skrämma och glädja en publik världen över”.

I ett inlägg på Twitter kommenterade King utmärkelsen. ”Jag kommer tydligen bli tilldelad ”National Medal of Arts”. Jag är häpen och tacksam.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.