”Chi-Raq är Spike Lees bästa film på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Filmfesten i Berlin är i gång och Kulturnyheterns kritiker har sett ett surrealistiskt sexstrejkdrama.

Det ryms många relevanta teman på årets Berlinale och imorgon är det internationell premiär för Spike Lees kontroversiella ”Chi-Raq”, en satir över Chicagos gängkrigsepidemi baserad på den nästan 2500 år gamla pjäsen om Lysistrate, som sexstrejkade för att få männen i Sparta att förhandla om fred.

Eller som kvinnorna i Spike Lees Chi-Raq säger ”No peace, no pussy”.

Filmfestivalen i Berlin 2016

Dialog på vers

Det tar en stund att komma över att all dialog är skriven på vers, men när man vänjer sig växer filmen till en lika utflippad som samhällskritisk installation. Spike Lee bygger upp sin egen version av Chicagos South Side, som dryper av våld men också lyser av starka färger. Hela miljön får en surrealistisk ton som ändå inte tar något ifrån det allvarliga ämnet.

Fler döda i gängvåld än i Irak

Fler amerikaner har dött i Chicago under 00-talet än i USA:s krig i Irak och Afghanistan och filmen har rört upp känslor innan sin premiär.

Många har varit rädda för att Spike Lee skulle exploatera tragedierna. Men nu med facit i hand är det uppenbart att Spike Lee är snarare är argare än någonsin över hur segregationen och polisvåldet eskalerat. ”Chi-Raq” är hans bästa film på länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Berlin 2016

Mer i ämnet