Scarlett Johansson är en av många filmstjärnor i bröderna Cohens nya film ”Hail, Caesar” Foto: Stillbild från ”Hail, Caesar”

Filmfestivalen i Berlin: ”Ett gediget gäng världspremiärer”

Uppdaterad
Publicerad

Även om vädret inte är lika inbjudande när den tyska huvudstaden bjuder på filmfest om det är när kollegorna i Cannes och Venedig håller hov så visas ändå en hel del intressant film, tycker Kulturnyheternas utsända.

Berlin i februari är av naturliga skäl inte lika lockande som den franska rivieran i maj (Cannes), eller italienska gondoler i slutet på augusti (Venedig). Det är grått, det är kallt och det är tyskt.

Som Europeisk A-festival har Berlinale ändå ett saftigt tävlingsprogram med ett gediget gäng världspremiärer. Fstivalen som startar idag, torsdag, inleds med Bröderna Coens Hollywood-meta-komedi ”Hail Ceasar” och fortsätter tio dagar framåt.

Filmfestivalen i Berlin 2016

Streep och Vinterberg

Juryn, ledd av Meryl Streep har även danske ”Jakten”-regissören Thomas Vinterbergs delvis självbiografiska ”Kollektivet” att ta ställning till. En orange tillbakablick till danskt 70-tal. Andra intressanta tävlande är fransyskan Mia Hansen-Løves “Things to come” som behandlar ämnet “hjärtesorg på ålderns höst” med Isabelle Huppert i huvudrollen. Något av en helomvändning från Hansen-Løves förra film “Eden” om den franska House-scenen på slutet av 90-talet.

Bosniske regissören Danis Tanovic som vann en Oscar för den okonventionella kompisfilmen ”Ingenmansland” (2001) återvänder med en satir över Europas politiska klimat, förlagt till ett mikrokosmos av ett hotell i Sarajevo.

Dokumentärernas guldgosse Alex Gibney (”Going Clear”) tävlar med en hacker-dokumentären ”Zero Days” om Stuxnet, känt som ”det första digitala vapnet”.

Själv är jag mest intresserad av ”Mud”-regissören Jeff Nichols Sci-fi-thriller ”Midnight Special” med Michael Shannon och Kirsten Dunst. En familj vars superbegåvade son måste gömmas från en extrem religiös sekt. Verkar vara något för alla som får en varm känsla i hjärtat av tanken på Orion-loggan

August och Månsson

Annars är förstås sidosektionerna Panorama och Forum spännande kaninhål att förlora sig i eller hitta guldkorn. Arthouse och HBTQ spelar en stor roll och i år firar festivalen dessutom sitt 30-årsjubileum för Teddyn, det enda HBTQ-nishade priset som delas ut av en A-festival. Där får vi se om svenskan Sara Jordenös Vougeing-dokumentär ”KIKI” kan imponera.

Berlinale har faktiskt en ovanligt hög närvaro av svenskar i år. Pernilla August version av ”Den allvarsamma leken” får sin Galapremiär i början på nästa vecka och Måns Månssons ”Yarden” visas i en sidosektion. Till det ryms ett gäng kortfilmer, samproduktioner samt hela fyra filmer i Barn och ungdomssektionerna Generation Kplus och Generation 14 plus. ”Siv Sover Vilse”, ”6A”, ”Kroppen är en ensam plats” och ”Mamma vet bäst”.

När det gäller publikreaktioner är jag mest nyfiken på hur tyskarna i Europas techno-mekka mottar Spike Lees på förhand utskälla hiphop-musikal ”Chi-raq”, som visas utom tävlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Berlin 2016

Mer i ämnet