• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Malin Hoelstad & Jurek Holzer / TT

Lagercrantz: ”Jag blev förhäxad av Lisbeth Salander”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att det blir en fjärde bok i Stieg Larssons deckarserie om datahackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist slog ner som en litteraturbomb på tisdagen.

– Det var min agent Magdalena Hedlund som kom med idén. Och då blev jag alldeles förskräkt och sa ”så kan man väl inte göra”, säger författaren David Lagercrantz till Kulturnyheterna.

Förhäxad av Salander

Men iden fastnade ändå hos honom. David Lagercrantz läste om Millenniumtrilogin och blev förhäxad av Stieg Larssons böcker.

Fjärde Millennium-bok

– Särskilt av Lisbeth Salander, säger han.

Mikael Blomkvist känner han ett släktskap med, och inte bara för att de har journalistyrket gemensamt.

– Jag tycker vi delar många värderingar när det gäller kvinnofrågor och multikultur.

Skrev hyllad bok om Zlatan

David Lagercrantzs senaste bok ”Jag är Zlatan” blev nästan lika hyllad som fotbollshjäten själv blir på planen. Den har sålt i massor, toppar bibliotekens listor och togs emot väl av kritikerna.

– Jag tycker det här ligger i linje med mitt författarskap. Jag skriver bäst när jag går in i andra världar, i Zlatan eller i andra, och korsbefruktar. Det blir bättre än när jag tittar in i mig själv.

Började skriva i morse

Han är förtegen om handlingen i den nya boken. Han har skrivit synopsis under hösten men började skriva på den faktiska boken i morse.

– Ja det gjorde jag, men när nyheten brast gjorde min koncentration också det, säger David Lagercrantz och skrattar.

Kan du avslöja romanens första mening?

– Nej nej, den måste jag fila mer på.

Och han är ganska förtegen om bokens handling.

– Intrigen kommer från en idé jag burit med mig länge men jag kan inte berätta något mer om det. Det är väldigt bad luck, säger han.

Kan inte tänka på Stieg Larsson hela tiden

På frågan om har helt fria händer i sitt skrivande svarar han att han ser sin uppföljare som ett slags homage åt Stieg Larssons författarskap. Och han menar att det är viktigt att han inte håller tillbaka något när han skriver. 

– Om jag i varje sekund sitter och tänker ”vad skulle Stieg Larsson ha skrivit”, så blir jag hämmad, jag tror att boken mår bäst av att jag får ganska fria händer.

Eva Gabrielsson kritisk

Att Stieg Larssons före detta sambo Eva Gabrielsson vänder sig emot att det blir en ny bok beklagar David Lagercrantz.

–  Jag gör det här för att jag uppriktigt tror att det är ett sätt att hedra hans författarskap.

Att Stieg Larssons böcker efter hans död blivit en av de största ekonomiska framgångarna i litteraturhistorien kan inte ha undgått någon. Men David Lagercrantz menar att han inte gör det för pengarna.

– Jag har fått en bra ekonomisk deal. Men hur mycket det rör sig om är konfidentiellt, säger han. Jag vill också betona att efter Zlatan-boken så har jag det ekonomiskt väldigt bra. Det finns alltid en ekonomisk aspekt, men det här gör jag för att det är en otrolig utmaning.

Enligt Expressen ska överskottet från bokförsäljningen gå till den antirasistiska stiftelsen Expo, som Stieg Larsson var med och grundade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärde Millennium-bok

Mer i ämnet