Stieg Larsson gick bort 2004, en tid innan den första boken i hans Millenniumtrilogi gavs ut. Foto: Leif Blom/TT

Stieg Larssons pappa: ”Vi får inte ett öre”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom beslutet om en fjärde bok står Stieg Larssons anhöriga – och en initiativrik agent.

Nyheten om att det blir en fjärde bok i Millenium-serien kan inte ha undgått många och har skapat skapat blandade reaktioner, både i Sverige och internationellt.

Många är glada över att snart få återse Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist och de andra karaktärerna ur Stieg Larssons litterära värld. Andra menar att den fjärde bok bara syftar till att tjäna mer pengar på ett välkänt koncept.

Fjärde Millennium-bok

”Inte så att vi direkt vill”

Stieg Larssons far Erland Larsson äger rättigheterna till Millenniumböckerna tillsammans med sonen Joakim. Han menar att det stora intresset utifrån var en viktig faktor bakom beslutet att låta skriva en fjärde bok i serien.

– Folk har frågat efter detta. Det är inte så att vi direkt vill, det är egentligen vår agent som har initierat detta. Hon har kontakter över hela världen, säger han

Magdalena Hedlund är agent till Erland och Joakim Larsson, och sedan en tid tillbaka även till författaren David Lagercrantz. Det var hon som kom på idén att låta honom skriva den fjärde Millennium-boken.

– Jag tänkte, att det här kanske är rätt man? Om någon ska skriva boken så är det han, säger hon.

”Lite av en kameleont”

Hon presenterade idén för Joakim och Erland Larsson som båda gillade tanken på att just David Lagercrantz skulle skriva boken:

– De tycker det är skönt att han är journalist och har bra värderingar. Dessutom är han lite av en kameleont som skrivit helt olika typer av böcker, berättar hon.

Själv har Erland Larsson fått träffa David Lagercrantz vid ett tillfälle, tidigare under hösten:

– Han verkar vara en fin pojke, säger Erland Larsson.

Kritik från ex-sambon

Stieg Larssons före detta sambo Eva Gabrielsson har under dagen kritiserat motiven bakom den fjärde boken i serien. Men Magdalena Hedlund är inte orolig:

– Jag vet vad David vill uppnå med boken, och är säker på att det kommer bli bra, säger hon.

Överskottet på vinsten kommer att gå till den antirasistiska stiftelsen Expo, som Stieg Larsson var med och grundade:

– Vi får inte ett öre av detta, berättar Erland Larsson. Stieg menade vid något tillfälle att vinsten av fjärde boken skulle gå till Expo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärde Millennium-bok

Mer i ämnet