Alla nominerade till årets stora journalistpris. Foto: Jon Lindhe/SVT

Två SD-granskningar kan vinna journalistpris

Uppdaterad
Publicerad

Expressen och Researchgruppens granskning av näthatande SD-politiker och SR:s programserie ”Rädda Sverige” kan vinna Stora journalistpriset.

Sveriges Radios reporter Måns Mosesson kan vinna Stora journalistpriset för sin programserie ”Rädda Sverige” där han har intervjuat några människor som tänkt rösta på Sverigedemokraterna. Men det var inte alltid helt lätt att hitta folk att intervjua.

– Jag knackade bland annat dörr i Teckomatorp där det hade öppnat ett asylboende som jag var intresserad av, säger Måns Mosesson.

Journalistpriset 2014

Måns Mosesson är nominerad i klassen Årets berättare, en av tre priskategorier inom Stora journalistpriset. I samma kategori nominerades också Fanny Härgestam för sin reportagebok ”Det här är vår tid”.

Den sista nomineringen i klassen Årets berättare går till UR:s programserie ”Sverige sviker” om utanförskap och utslagning i den svenska skolan. Serien är gjord av bland annat projektledaren Camilla Johansson och producenten Helene Näslund.

– ”Sverige sviker” har även nått politiker som har sett och kommenterat – och dessutom handlat – efter att ha sett serien, säger Camilla Johansson.

I kategorin Årets förnyare nomineras ”Viralgranskaren” från tidningen Metro. Bakom tjänsten står Jack Werner, Linnea Jonjons och Åsa Larsson. Nominerade i samma klass är också Carl-Johan Bergman, Anders Härén samt Hans Lindeberg från Mittmedia för deras satsning ”#Kan du lova”. Den sista nomineringen i den här klassen går till Silan Diljen från SR och projektet ”Min flykt”.

Två SVT-nomineringar

I klassen Årets avslöjande nomineras två SVT-program. Dels nomineras Dan Josefsson och Jenny Küttim för

”Kvinnan bakom Thomas Quick” och dels nominerades Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala för Uppdrag granskning-programmet ”En skola för alla”.

– Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund var upprörd. De tillsatte en utredning för att se om antagningssystemet skulle göras om. Men nu får vi se hur det blir i och med den nya regeringen, säger Ali Fegan.

Dan Josefsson och Jenny Küttim nominerades samtidigt för sin bok ”Mannen som slutade ljuga”.

Mer SD

I klassen Årets avslöjande så nominerades samtidigt ännu en satsning som handlar om Sverigedemokraterna: SD och näthatet. Reportagen som publicerades i Expressen är ett samarbete mellan tidningen och Researchgruppen. De nominerade är: Christian Holmén och David Baas (Expressen) samt Martin Fredriksson och My Vingren (Researchgruppen).

Under Stora journalistprisets gala den 20 november kommer pris delas ut till ytterligare en person, men i kategorin Lukas Bonniers stora journalistpris presenteras inga nominerade.

Nominerade till stora journalistpriset 2014

Årets berättare:

Fanny Härgestam för ”Det här är vår tid”

Camilla Johansson och Helene Näslund för ”Sverige sviker”

Måns Mosesson för ”Rädda sverige”

Årets förnyare:

Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg för ”#Kan du lova”

Sîlian Diljen för ”#Minflykt”

Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson för ”Viralgranskaren”

Årets avslöjande:

Anders Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala för ”En skola för alla”

Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren för ”SD och näthatet”

Dan Josefsson och Jenny Küttim för ”Mannen som slutade ljuga” och ”Kvinnan bakom Thomas Quick”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistpriset 2014

Mer i ämnet