Foto: SVT

E-böcker på bibliotek utreds för halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Att hantera e-böcker är fortfarande ett problem för många bibliotek. Nu vill KB och Svensk Biblioteksförening hitta en nationell lösning.

Relationen mellan e-böcker och svenska bibliotek kantas av problem. Det är en knäckfråga i förslaget på en ny bibliotekslag, och enligt Svensk Biblioteksförening är en smidig och hållbar e-boksutlåning en förutsättning för att biblioteket ska klara sitt uppdrag: att öka läsandet och tillhandahålla medborgarna information.

Satsar halv miljon

Tidigare har Kulturnyheterna kunnat rapportera att biblioteken bland annat förlorar pengar när folk lånar e-böcker – cirka 20 kronor per utlåning. Det har lett till att vissa bibliotek bara lånar utt ett begränsat antal av varje digital titel.

E-böcker i Sverige

Nu ska Svensk Biblioteksförening och Kungliga Biblioteket (KB) försöka sparka bollen i rätt riktning. Biblioteksföreningen skjuter till en halv miljon kronor till en förstudie som ska utreda vad som behöver göras för att biblioteken fritt ska kunna serva folk med e-böcker, utan problem. Studien ska genomföras av KB.

Intervjuer och workshops

Ett centralt ord i studien är ”infrastruktur”. Biblioteksföreningen och KB vill så småningom hitta en modell för en teknisk struktur som fungerar, för digitalisering, lagring och arkivering av e-böcker. Man vill få till en nationell, digital bibliotekskatalog.

– Vi har en projektledare som arbetar mycket med workshops och gör intervjuer med personer både på bibliotek, förlag och även i andra funktioner på KB och andra bibliotek. Han ska beskriva en bild av vad som behöver göras och vad det kommer att kosta, säger Christina Jönsson Adrial – chef för Samordning och utveckling på KB.

Avtalen är svårast

Tanken är att KB:s studie ska förbereda inför ett uppdrag gällande e-böcker som KB kanske kommer att få av Litteraturutredningen.

– I Litteraturutredningen 'Läsandets kultur' som just nu är på remiss, föreslår regeringen att KB ska få i uppdrag att bygga den här infrastrukturen för e-böckerna, konstaterar samordningschefen.

Men det allra största krånglet vad gäller e-böckerna handlar inte om infrastruktur. Inte om man frågar Christina Jönsson Adrial:

– Infrastrukturen kan vi bygga om vi bara får resurser. Svårast är avtalsbiten – hur förlag och författare ska få ersättning. Den är ett spår bredvid, som också behöver utredas framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-böcker i Sverige

Mer i ämnet