Foto: SVT

Eva Bonnier: ”Hon var läst och älskad”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Bonnier lärde känna Bodil Malmsten under sin tid som hennes förläggare på 90-talet. Sedan dess har de haft kontinuerlig kontakt. Bara några timmar efter Malmstens död berättar Eva Bonnier om deras nära samarbete.

Vi möter Eva Bonnier i en röd huslänga längsmed vattnet på Djurgården i Stockholm. Hon har nyss fått reda på att hennes tidigare kollega och vän gått bort i cancer. Eva pratade senast med Bodil Malmsten för tre veckor sedan. Hon var då mycket svårt sjuk men utstrålande trots det en livsglädje, berättar Eva.

– Hon hade en enorm livsvilja. Den levde hon på ett bra tag.

När Eva beskriver Bodil som person, träder en bild av en mycket bestämd, rolig och känslosam kvinna fram.

Var ganska skarp

– Bodil var ganska skarp. Om hon tyckte att något var som det inte borde vara, sa hon ifrån. Hon hade inga problem med att bli arg men hon hade också ett stort och varmt hjärta vilket kommer fram i det hon skrivit. Jag tror att det är ett av skälen till att hon är så oerhört läst och älskad av många.

Eva Bonnier beskriver Bodil Malmstens författarskap som ett noggrant och engagerat arbete. Bodil var till skillnad från många andra författare inte enbart uppslukad av sitt skrivande. Hon hade åsikter om det mesta och tyckte till om allt från redigering till distrubition och formgivning av omslaget till sin bok.

Otroligt noggrann

– Bodil var otroligt noggrann när man gjorde böcker med henne. Hennes diktsamlingar betydde oerhört mycket för henne och hon deltog i hela produktionen från början till slut.

”Det här är hjärtat” var Bodil Malmstens första diktsamling på 22 år, en poesibok som gavs ut förra året.

– ”Det här är hjärtat” är det jag känner berört mig mest, med tanke på att jag vet att hon hade sorg. Annars är det ”Nefertiti i Berlin” från 1990 som är en fantastiskt diktsamling.

Hur skulle du beskriva hennes skrivstil?

– Hon har allt det där som är Bodil själv på nåt sätt. Det satiriskt bitska, det självironiska, men också det varma och kärleksfulla. Det var så jag upplevde henne som person.

Samlade dikter utkommer

Bodil Malmsten deltog trots sin sjukdom i offentliga sammanhang.

– Under Bokens dag i höstas deltog hon trots att hon var så sjuk och där fick hon stående ovationer av sina läsare. Hon uppfattade sig nog som en person som var mycket älskad.

I vår kommer Bodil Malmstens samlade dikter.

– Där jag hade önskat att Bodil hade fått vara med. Hon såg fram emot detta och har deltagit i både redigeringen och utformandet av samlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.