Fängelse för förra Sami-vd:n

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer förra Sami-vd:n Hans Lindström till ett års fängelse.

Han ska även betala mångmiljonbelopp i skadestånd. ”Vi kommer att lämna in en överklagan”, säger Lindströms advokat.

Hans Lindström var fram till 2006 vd för Svenska artisters och musikers intresseorganisation, Sami.

Han fick sparken efter att en sju år lång polisutredning slagit fast att Lindström olovligen genomfört riskfyllda affärer som drabbat organisationens ekonomi.

Det har till stor del handlat om musikteatern Storan i Göteborg, och en långvarig konflikt med det kommunala fastighetsbolaget HIGAB.

Vill överklaga

Förra året dömde tingsrätten Hans Lindström till 1,5 års fängelse, och ett skadestånd 24,5 miljoner kronor för trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll.

På torsdagen sänkte hovrätten domen till ett års fängelse, och 17 miljoner kronor i skadestånd till Sami.

Lindström döms för grov trolöshet mot huvudman även av hovrätten, och är inte nöjd med domen, enligt advokaten Börje Leidhammar.

– Den stor frågan i det här målet har gällt Stora teatern i Göteborg, och den åtalspunkten har hovrätten ogillat. Det är en stor framgång, men gällande övriga åtalspunkter gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten. Det är Hans Lindström naturligtvis missnöjd med och har bett mig att ansöka om ett prövningstillstånd hos högsta domstolen, säger han.

”Klart att det är en besvikelse”

Inom två eller tre veckor hoppas Börje Leidhammar kunna överklaga.

– Det Hans Lindström framförallt är missnöjd med är styrelseledamöternas ansvar på punkterna han fällts. Att Hans Lindström inte har haft något uppsåt att missbruka sin förtroendeställning borde kunna göras gällande även för de andra åtalspunkterna, säger han.

– Det är klart att det är en besvikelse att domen inte ändras fullt ut, och att hovrätten inte har ogillat åtalet i sin helhet.

Sami har huvudsakligen till uppgift att samla in och dela ut upphovsrättspengar för medverkan på skivinspelningar.

Organisationens styrelseordförande Jan Granvik är nöjd med domen, trots att hovrätten sänker straffet.

– Vi kan konstatera att både tingsrätten och hovrätten har fällt honom. Båda domstolarna har även tilldömt Sami stora skadestånd för den skada han har orsakat organisationen. Det är en jättestor framgång för oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.