Agnès Jaoui ratar de klassiska sagorna

Uppdaterad
Publicerad

Franska regissören vill ge barnen alternativ med ”Förtrollad av Paris”.

Den franska filmskaparen Agnès Jaoui regisserar och spelar en av huvudrollerna i det nya franska dramat ”Förtrollad av Paris”. Kulturnyheterna har träffat henne.

Agnès Jaoui brukar beskriva medelklassens skavsår genomhyllade filmer som ”I andras ögon” och ”Se mig”. I nya filmen går hon till attack på dom klassiska sagorna, som hon menar förstör våra liv. Isynnerhet kvinnornas.

”Sagor påverkar oss massor”

– Jag tror att sagor påverkar oss massor, på ettdåligt sätt. Särskilt för kvinnor, som vanligtvis inte får så många olikaförebilder. Den huvudsakliga förebilden är den vackra prinsessan som väntar ochtill och med sover tills mannen kommer. Vi försöker att leka med alla arketyperna i sagor, säger regissören.

Referenser till klassiker som Askungen, Snövit och Rödluvangenomsyrar ”Förtrollad av Paris”. Jaoui hoppas att hon på så vis ska nå barnen, och ge dem en ny syn på tillvaron:

– Jag tror det är väldigt viktigt att ge våra barnolika alternativ. Jag tror på makten som finns i sagan och i biofilmen, för attvisa dem att det finns olika sätt att växa upp.

Rödluvan blir kär i vargen

Filmens Rödluvan blir exempelvis kär i den spännande,kvinnoätande vargen – vilket visar sig vara ett dåligt val. Agnès Jaoui har valt att skildra kärlek på flera olika sätt:

– Jag vill också prata om kärlek. Det finns mångaolika sätt man kan älska människor på. Vi är så konformativa när det gäller sådant.Man kan leva med tre personer eller fyra ... Jag tror det finns många olikasätt man kan vara lycklig på.

Den onda styvmodernoch temat död finns också med i filmen. Den här sagans styvmoder ärplastikopererad och avundsjuk på de yngre.

Läs gärna också Fredrik Sahlins färska recension av filmen.

Reporter & klippning: Sindra Grahn

Foto: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.