Alicia Vikander Foto: TT

Alicia Vikander om lönegapet

Uppdaterad
Publicerad

Lönegapet i Hollywood är en het potatis.

Jennifer Lawrence, Sienna Miller och Bradley Cooper har uttalat sig. Nu är det svenska Alicia Vikanders tur.

”Det handlar om att medvetandegöra och utbilda”, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Skådespelaren Jennifer Lawrence skrev nyligen i ”Girls”-skaparen Lena Dunhams nyhetsbrev Lenny Letter:

”När Sony-läckan hände och jag fick reda på hur mycket mindre jag tjänade än de lyckliga personerna med penis, så blev jag inte arg på Sony – jag blev arg på mig själv. Jag misslyckades som förhandlare för att jag gav upp tidigt.”

Så startade diskussionen om lönegapet mellan kvinnor och män i Hollywood, igen.

”Hemsk och pinsam”

Skådisen Sienna Miller berättade om hur hon erbjöds mindre en hälften av sin manlige motspelare i lön, och Bradley Cooper, som spelar mot Jennifer Lawrence i Oscarsbelönade filmen ”American Hustle” från 2013, beskrev i en intervju löneskillnaden som ”hemsk” och ”pinsam”.

”Fortfarande inte jämlika”

Nu uttalar sig svenska stjärnskottet Alicia Vikander om saken.

– Kvinnor och män är fortfarande inte jämlika och jag tycker att det måste finnas möjligheter för kvinnor och ändra på det, säger hon till amerikanska nyhetsbyrån Reuters.

– Det handlar om information, att medvetandegöra och att utbilda människor. Ju mer någonting lyfts fram i ljuset, ju fler steg kommer vi att kunna ta. Kanske inte stora steg, men små, och vi kan fortsätta att åstadkomma förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.