Anna Odell får hederspris på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Anna Odells debutfilm ”Återträffen” har hyllats av kritiker och nu även av Stockholms Filmfestival. Ikväll tilldelades hon hedersomnämnandet för bästa debut på festivalen.

Anna Odells debutfilm ”Återträffen” skildrar en grundskoleklass återträff 20 år senare. Den är baserad på Anna Odells egna erfarenheter av mobbning men handlar lika mycket om sociala strukturer och gruppdynamik. Filmen har fått stor uppmärksamhet och blivit kritikerhyllad i medierna, något som Anna Odell inte var beredd på.

– Från början hade jag aldrig vågat hoppas på att det skulle gå så bra. Men det är klart, efter ett tag märkte jag att reaktionerna på filmen var bra och att folk uppskattade den, säger hon.

Stockholms filmfestival 2013

Hon tror att anledningen till att filmen har gått så bra är att den har en hög igenkänningsfaktor.

– Jag tror att just det här temat berör och får alla människor att känna någonting, säger hon.

Deltog inte på filmfestivalen

Anna Odell var även nominerad till Stockholm Filmfestivals största pris, bronshästen, men trots det var hon inte närvarande på festivalen.

– Jag tävlade ju med så stora filmskapare så jag förväntade mig verkligen inget pris från festivalen. Jag visste inte ens om att jag skulle få det här priset förrän idag, säger hon.

Istället är Anna Odell i Köpenhamn för att delta på Köpenhamns dokumentärfilmsfestival, där hennes film, trots att det inte är en dokumentärfilm, har fått en särskild plats.

– Den har slagit igenom stort där och jag vill ta tillvara på varje tillfälle att visa upp filmen, säger Anna Odell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet