Vinnarna på årets upplaga av Stockholms filmfestival. Foto: Amanda Horne/SVT.

Bronshästen till ”The Selfish Giant”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad går Stockholms filmfestivals största pris till en kvinnlig regissör. Årets vinnare av bästa film Clio Barnard som tilldelas bronshästen för sin film ”The Selfish Giant”.

– Jag är överlycklig, när man ser vilka regissörer som har fått det här priset tidigare så blir man verkligen hedrad, säger vinnarfilmens regissör Clio Barnard, som grät när hon tag emot priset.

Clio Barnard är en brittisk regissör som slog igenom i hemlandet med dokumentären ”The Arbor”. Filmen som prisas på Stockholms filmfestival, ”The Selfish Giant”, är hennes första långfilm. Det är ett diskbänksrealistiskt drama som utspelar sig i staden Bradford, samma stad och samma arbetarmiljö som den förra filmen.

Stockholms filmfestival 2013

– Medan jag gjorde min förra film the ”Arbor” träffade jag en ung kille som inspirerade min att göra den här filmen, säger Clio Barnard.

Baserad på Wilde-novell

”The Selfish Giant” är baserad på en Oscar Wilde-novell och handlar om två pojkar som regleras från skolan och börjar jobba för en skrothandlare.

– Det är en film som handlar om kärlek, och att förlora någon, säger Clio Barnard.

Filmen deltog tidigare i år på Cannes festivalen där den vann Europa Cinema award.

Juryn skriver i sin motivering att filmen är: ”Drabbande, konkret, poetisk, trovärdig, finstämd, humoristisk. Här finns också ett känsligt ensemblespel där vänskapen mellan två pojkar tillhör det mest gripande vi sett på film. Den som inte älskar den här filmen har inget hjärta.”

”Grät när jag läste manus”

Utmärkelsen Bästa regidebut gick till Ryan Coogler för ”Last Stop Fruitvale Station” som är baserad på den sanna historien om den 22-årige Oscar Grant som blev ihjälskjuten av poliser på en tågstation i Oakland 2009.

Ryan Coogler fanns inte på plats i Stockholm, utan priset togs istället emot av kompositören Ludvig Göransson som skrev filmmusiken.

– Jag blev så berörd av den här berättelsen. Jag grät när jag läste manuset och började skriva manuset direkt efteråt, berättar han för Kulturnyheterna.

Efter att ha fått uppdraget åkte han till Fruitvale Station i Oakland där Oscar Grant dödades. Där spelade han in ljud från tåg som lämnade stationen.

– Sedan bearbetade jag ljudet. Man hör kanske inte att det är ett tåg, men det är en förnimmelse av det. Ljudet följer hela filmen och kommer tillbaka som ett tema.

Stjärna på uppgång

Skådespelaren Adam Lundgren fick utmärkelsen Rising Star. Lundgren slog igenom för den stora publiken med filmatiseringen av Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, men han har varit verksam som skådespelare sedan mitten av 00-talet.

I år gjorde Adam Lundgren också huvudrollen Pål i långfilmen ”Känn ingen sorg”, som baserades på Håkan Hellströms låtar.

Stockholms filmfestivals långfilmstipendium går i år till Fia-Stina Sandlund. Hon får stipendiet för att kunna göra en ny version av Strindbergs ”Fröken Julie”. Filmen ska heta ”She’s Wild Again Tonight”.

Sedan tidigare är det känt att Stockholm Lifetime Achievement Award går till Claire Denis och att Stockholm Visionary Award i år går till Peter Greenaway.

Odell hyllas – igen

Anna Odell har, minst sagt, rosats för sin nya film ”Återträffen”. Och så också på filmfestivalen där hon fick ett hedersomnämnande för sin debutfilm.

– Från början hade jag aldrig vågat hoppas på att det skulle gå så bra, säger hon till Kulturnyheterna efter att hon fick veta att hon skulle få utmärkelsen.

Alla vinnare på galan

Ifestival Award: ”Swear” av Lea Becker, framröstad av festivalens besökare

Bästa film: ”The Selfish Giant” av Clio Bernard

Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium: Fia-Stina Sandlund för ”She’s Wild Again Tonight”

Bästa regidebut: ”Last Stop Fruitvale Station” av Ryan Coogler

1 km film stipendiat: Årets utmärkelse går till John Skoog för ”Förår”

Bästa musik: Hans Zimmer för ”12 Years a Slave”

Bästa foto: Lorenzo Hagerman för ”Heli”

Bästa manus: Alexandros Avranas och Kostas Peroulis för ”Miss Violence”

Bästa kvinnliga huvudroll: Jasmine Trinca i ”Miele”

Bästa manliga huvudroll: George MacKay i For ”Those in Peril”

Stockholm Lifetime Achievement Award: Claire Denis

Stockholm Visionary Award: Peter Greenaway

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet