Hacker åtalas för omfattande bankviruset Gameover Zeus Foto: SVT

Attacken mot Sony ”saknar motstycke”

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrda experter som granskar hackerattacken mot filmstudion Sony Pictures Entertainment säger att angreppet ”saknar motstycke”.

Slutsatsen är att en ”organiserad grupp” noga planlagt och utfört brotten.

”Omfattningen av attacken skiljer sig från allt som vi har arbetat med tidigare, och målet var både att förstöra egendom och göra hemlig information tillgänglig för allmänheten”, säger Kevin Mandia, chef för en säkerhetsfirma som Sony anlitat i ett e-brev till Michael Lynton, chef för det drabbade bolaget.

Terrorhotad komedi

Vid attacken slogs filmbolagets nätverk ut. Dessutom kom hackarna över konfidentiella uppgifter om bland andra Hollywoodstjärnor, information som experter befarar kan användas vid IT-brott i åratal framöver.

Nordkorea och dess armé av cybersoldater har av källor tidigare pekats ut som ansvarig för attacken, något nordkoreanska diplomater ihärdigt förnekat.

Uppgiftslämnarna har lyft fram att angreppen skedde i samband med premiären på en Sonyproducerad film, ”The interview”, om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Filmen har beskrivits som en komedi, men Nordkorea betraktar den som en fientlig handling och har hotat med hämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet