Biografer hotade inför filmpremiär

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter undersöker hot som riktats mot biografer och biobesökare inför den omdiskuterade filmen ”The Interview”, som handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.

”Snart kommer hela världen att se vilken avskyvärd film Sony Pictures Entertainment har gjort. Världen kommer att fyllas av fruktan. Kom ihåg den 11 september 2001”, skriver en hackergrupp i ett meddelande.

Enligt departementet för inrikes säkerhet (DHS) finns dock ”inga trovärdiga underrättelseuppgifter” om några förestående attacker mot biografer.

Terrorhotad komedi

Sony har utsatts för en jättelik hackerattack, där bland annat känsliga personuppgifter, filmer och manus stulits. Spekulationer har talat om att hackarna arbetat på uppdrag av Nordkorea, som kallat filmen för ”en krigsförklaring”.

Filmen har premiär i USA och Kanada den 25 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet