Rolf Lassgård, Bahar Pars och Anna Serner förbereder att protestera mot USA:s nya flyktingpolitik. Foto: TT

”En man som heter Ove” och SFI rustar för Oscarskonflikt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nya inreseförbud får konsekvenser för kulturlivet. En av de som påverkas är iransk-svenska skådespelaren Bahar Pars. Nu förbereder det Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”-teamet och Svenska Filminstitutet en formell protest – och utesluter inte en bojkott.

”En man som heter Ove” är nominerad till både årets utländska film och bästa smink på Oscarsgalan. Nu kan en av filmens huvudpersoner, Iran-födda skådespelaren Bahar Pars, tvingas utebli från galan på grund av USA:s nya inreseregler.  Det gör att ”En man som heter Ove”-gänget nu förbereder protester på galan den 26 februari.

– Ove-produktionen kommer att lyfta detta till regeringsnivå. Oscarsakademien känner till att den iranske regissören Asghar Farhadi inte får komma in i USA, men jag tror inte att de känner till att jag inte kommer in i landet. Vi kommer uppmärksamma dem på detta och vi ska göra allt för att samarbeta med dem så att jag kommer in i landet, säger Bahar Pars till Kulturnyheterna.

Trumps inreseförbud

– Jag har skrivit ett tal som jag hoppas kunna läsa upp på galan. Det riktar sig till Trump, men jag kan inte berätta vad som står än, fortsätter Bahar Pars.

Har stöd av filmteamet

Skådespelaren har stöd av ”En man som heter Ove”-produktionen, förklarar hennes kollega Rolf Lassgård:

– Vi har bestämt att filmteamet ska ha en gemensam approach vad det gäller Trumps inreseförbud för iranier och Oscarsgalan, vad den är vet vi inte ännu. Allt tyder på att Oscarsgalan kommer bli väldigt politisk i år, säger Rolf Lassgård.

– Filmen i sig är en markering. Den handlar just om detta – att mötas över gränserna. Den buttra vita mannen Ove, som möter Parvaneh, en extrovert högljudd kvinna från Iran. Den bästa markering vi kan göra mot Trump är att åka alla tillsammans.

Rolf Lassgård säger att man heller inte utesluter en bojkott, men att man för tillfället kommer att fortsätta följa läget i USA, där han tror mycket kan hända innan galan går av stapeln om en dryg månad.

Filminstitutet stöttar protesten

”En man som heter Ove”-gänget har i sin tur stöd av Svenska Filminstitutet (SFI).

– Vi kommer att protestera mot detta, det här kommer inte att passera obemärkt, säger Anna Serner, vd för SFI.

Serner nämner flera alternativ för hur de kan gå vidare med sin kritik: protestbrev till den amerikanska regeringen och till de amerikanska och svenska ambassaderna. Om stöd finns bland de berörda parterna utesluter man heller inte en svensk bojkott av Oscarsgalan.

– Men vi avvaktar och ser vad som händer med inreseförbudet de närmaste dagarna, tillägger Anna Serner.

I skrivande stund är det oklart om Bahar Pars överhuvudtaget kommer att kunna ta sig till Oscarsgalan, då hennes dubbla medborgarskap gör att hon kan innefattas av Donald Trumps inreseförbud för människor från Iran och ytterligare sex länder.

– På ett sätt har jag ingen lust att åka till galan och USA. Jag kommer uppmana Oscarsakademien att flytta galan till Kanada och kommer gå ut internationellt med det, säger Bahar Pars.

Under söndagens Screen Actors Guild Awards riktade en lång rad amerikanska skådespelare hård kritik mot landets nya migrationspolitik. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet