Mohammed Hajibrahim. Foto: thefreedomtheatre.org

Filmregissör nekades visum till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska filmregissören Mohammed Hajibrahim nekades visum att resa till Sverige för att närvara vid visningen av hans film på Malmö Arab Film Festival.

Mohammed Hajibrahim är multimediasamordnare på Frihetsteatern i Jenins flyktingläger på Västbanken och var inbjuden till att delta i årets Malmö Arab Film Festival. Festivalen visar filmen ”The Racer” som han regisserat och som är en av de två filmer som kulturstiftelsen Frihetsteatern producerat med stöd av Svenska Postkodlotteriet och Sida.

Men Sveriges generalkonsulat i Jerusalem avslog Hajibrahims visumansökan med motiveringen att han anses vara ”ett hot mot allmän ordning, inre säkerhet eller folkhälsa”. Aldrig tidigare har någon från Frihetsteatern vägrats visum till Sverige.

– Nu har vi ju tyvärr missat den här möjligheten, men det är väldigt viktigt för framtiden att Mohammed inte är registrerad i en databas i Schengenländer eller Europa som någon som utgör ett hot, säger Jonatan Stanczak som är verksamhetsansvarig för Frihetsteatern till Kulturnyheterna.

Sekretessbelagt

Frihetsteatern överklagade beslutet men fick inte svar i tid för att Mohammed Hajibrahim skulle kunna närvara. Camilla Håfström är handläggare på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och var beslutsfattare i ärendet. Men när Kulturnyheterna frågar vad man menar med motiveringen till beslutet svarar hon att de bakomliggande orsakerna till ett viseringsärende är sekretessbelagda med hänvisning till utlänningslagen.

Mångårigt samarbete med Sverige

Jonatan Stanczak säger att teatern har samarbetat med svenska organisationer och individer sedan verksamheten grundades 2006 och att ingen av deras representanter någonsin brutit mot visumreglerna.

– Vi besöker Sverige ofta och talar om vår verksamhet. Vi har satt upp föreställningar med Riksteatern, vi har turnerat, visat filmer och samarbetat med en rad olika svenska organisationer.

Stanczak oroar sig över vad han ser som en isolering av palestinska kulturföreningar. Han menar att visumprocessen till Schengenländerna blir allt mer komplicerad och dyr och att Israel och grannländerna stänger gränserna för kulturarbetare som vill arbeta utomlands.

– Generellt har det blivit mycket svårare för våra konstnärer och artister att åka till andra länder.

Enorm besvikelse

Jonatan Stanczak tillägger att han inte kan se hur beslutet skulle gynna Sverige och att det är en enorm besvikelse för Frihetsteatern och Mohammed Hajibrahim. Han säger att Mohammed Hajibrahim är en exemplarisk anställd vars filmer har valts ut till ett antal festivaler runt om i världen. 

– Det här besöket till Sverige var resultatet av över ett års förberedelser och ett viktigt erkännande av hans arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.