Framtiden är här

Uppdaterad
Publicerad

”Tillbaka till framtiden”-fansen har laddat för det magiska datumet 21 oktober 2015.

Nu är dagen då tidsresenärerna Marty McFly och Dr. Brown landar i framtiden här!

80-talstrilogin “Tillbaka till framtiden”, där high school-killen Marty och uppfinnaren Dr. Brown reser i tiden för att fixa problem, har haft kultstatus länge.

I dag – på det magiska datumet – ordnar 34 biosalonger runt om i Sverige festligheter och specialvisningar. Mängder av medier har gjort inför-artiklar där filmernas framtidsutsagor gås igenom: Vad har slagit in? Vad väntar vi fortfarande på?

”Inga onda robotar”

Ina Sohlberg, litteraturvetare och filmfantast, tror att det är det vardagliga i framtidsskildringen som gjort filmerna så populära.

– Det är ingen dystopi som målas upp, inga onda robotar eller annat som är svårt att relatera till. Bara en helt vanlig värld där människor bor, fast futuristisk. Det är det som gör den så rolig, och lätt att jämföra vår värld med.

Som Hollywood-producerad science fiction-film är den speciell, menar hon. Gjord med 80-talets naivt goda hopp om framtiden.

– Den hade haft en helt annan ton om den gjorts i dag, mycket mörkare, farlig och cynisk. Hollywood har tappat det roliga. Sen är det intressant att man gjort en mainstreamfilm av en så avancerad idé. Hela filmen är ju som en fundering kring tid: Om hur en sak påverkar en annan, hur små saker kan leda till stora konsekvenser i framtiden.

”Vad fan är det som kommer ut?”

Motorjournalisten Mikael Liljeholm minns första gången han såg ”Tillbaka till framtiden”, på bio i Umeå 1985. Tekniken fick honom att falla pladask.

– Vi satt där i biomörkret och såg en DeLorean-bil (bilen som används som tidsmaskin) backa ut ur en rökfylld lastbil. Jag tänkte: vad fan är det som kommer ut? Där och då blev jag helt såld. Jag kände bara: någon dag ska jag köpa en sån där bil!

Att datumet nu är här känns overkligt.

– Då tänkte jag ju inte på att man skulle få uppleva den här dagen. Det kändes alldeles för långt fram. Men ja, tiden går fort.

Norra Europas största samling

30 år efter att han såg filmen första gången sitter Mikael Liljeholm, enligt honom själv, på norra Europas största samling ”Tillbaka till framtiden”-prylar. Kronjuvelen är barndomsdrömmen: film-bilen DeLorean DMC-12. 

Han är flitig utställare på science fiction-mässor och hyr då och då ut sin samling till film-träffar.

– Jag började med bilen, sen skaffade jag fler och fler grejer. Alla frågade: “var har du fluxkondensatorn (tidsrese-apparaten) då?”. Så då var jag ju tvungen att skaffa en replica från filmen. Sen har det har bara rullat på. Folk brukar bli väldigt glada när de ser bilen. De minns tillbaka, den blir ju som en tidsmaskin.

På den stora dagen ska Mikael Liljeholm först gästa prat-program i TV. Därefter kör han in bilen till en Tillbaka till framtiden-fest inne i Umeå.

– Det kommer bli helt otroligt. Att jag sitter här med bilen och alla grejerna och att datumet är just idag, det känns helt sjukt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.