Originalet till vänster. Gilliams påstådda plagiat i mitten. Till höger: Terry Gilliam. Foto: ur stämningsansökan/TT Bild

Gatukonstnärer stämmer Terry Gilliam

Uppdaterad
Publicerad

Tre gatukonstnärer har lämnat in en stämningsansökan mot filmaren Terry Gilliam och filmbolaget Voltage Pictures. Enligt konstnärerna innehåller filmen konst som är misstänkt lik ett av deras verk.

The Hollywood Reporter berättar att det påstådda plagiatet syns i science fiction-filmen ”The Zero Theorem”. En väggmålning på ett hus i filmen innehåller detaljer som liknar motiven i den stora muralmålningen ”Castillo”, som 2010 målades på en fasad i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

De tre gatukonstnärerna bakom originalverket – som kallar sig Jaz, Ever och Other – hävdar att Castillo är copyright-skyddad i Argentina sedan 2013. De menar att det är uppenbart att Gilliam och hans bolag har kopierat verket.

Nu kräver de skadestånd och att det påstådda plagiatet tas bort ur filmen.

Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita träffade Terry Gilliam tidigare i år för att prata om ”The Zero Theorem”. Intervjun hittar ni här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.