En affisch för filmen ”The Interview” och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Foto: TT

Nordkorea höjer tonläget: ”Vi kommer öppna eld”

Uppdaterad
Publicerad

Komedin ”The Interview” riskerar att utlösa en militär konflikt mellan Nord- och Sydkorea.

Sydkoreanska aktivister har sedan en tid planerat att släppa ballonger med 10.000 DVD-kopior av Hollywoodfilmen ”The Interview” över gränsen mot Nordkorea.

Den politiska komedin om ett lönnmord av den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un skulle flygas in tillsammans med 500.000 regimkritiska flygblad i syfte att väcka opinion mot diktaturen. Men efter kritik från den sydkoreanska regeringen har tilltaget skjutits upp. Sydkorea menar att det finns en ”gräns för yttrandefrihet” och att aktivisterna bakom initiativet inte ska provocera Nordkorea i onödan.

Terrorhotad komedi

Spänd stämning

Ballongaktionen skulle äga rum på torsdag, under årsdagen av sänkningen av den sydkoreanska korvetten Cheonan 2010. Nordkorea varnade på söndagen för att de kommer att öppna eld om de sydkoreanska aktivisterna genomför sin plan, och skjuta ner filmballongerna.

”Frontlinjernas fulla eldkraft och styrka kommer att avlossas utan förvarning för att förstöra ballongerna” sa en talesperson för Nordkoreas frontlinje i ett uttalande till Sydkorea på söndagen. Det sa även att ballongsläppet skulle innebära ”den grövsta formen av politiskt motiverade provokationer” mot Nordkorea och innebära ”en de facto krigsförklaring”, enligt Sydkoreas officiella nyhetsbyrå.

Uppskjutet tills vidare

Den kraftiga reaktionen har gett de sydkoreanska myndigheterna kalla fötter, och på måndagen pressade man aktivisterna på att ställa in ballongkampanjen, enligt nyhetsbyrån TT. Aktivisten Park Sang-Hak säger nu att evenemanget är uppskjutet för att Nordkorea ska få en chans att be om ursäkt för sänkningen. Något nytt datum för ballongsläppet är ännu inte känt.

Sydkoreas militär har sagt att de kommer besvara elden om Nordkoreas skjuter mot dem. Boende nära landsgränsen har uppmanats evakuera området ifall ballongerna släpps, enligt nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet