Foto: Channel 4

Rekordmånga anmälningar mot Ukip-film

Uppdaterad
Publicerad

Med bara två månader kvar till valet i Storbritannien har en tv-film om det populistiska partiet Ukip dragit på sig över 5.000 anmälningar till den brittiska mediegranskningsmyndigheten Ofcom.

Det är lite mer än en vecka sedan brittiska Channel 4 sände ”UKIP: The First 100 Days”, en tv-film som blandar dokumentärt material med en dramatiserad framtidsvision om vad som händer de första hundra dagarna efter att Ukip vunnit valet.

Filmen har enligt Daily Mail anmälts 5.262 gånger till Ofcom, den brittiska motsvarigheten till den svenska Granskningsnämnden. Det gör filmen till ett av de tv-program som dragit på sig flest anmälningar någonsin i Storbritannien.

Valet i Storbritannien

Medvind i opinionen

Med drygt två månader kvar till nästa parlamentsval har filmen fått både stor uppmärksamhet och skarp kritik. Nigel Farages Ukip går samtidigt starkt framåt i opinionsmätningar.

I  den fiktiva dokumentären vinner partiet, något som resulterar i brutala massarresteringar av papperslösa migranter, att ekonomin kollapsar och att en speciell dag för nationell stolthet etableras. Partiets väljare framställs enligt The Telegraph som ”en armé av rakade, öldrickande huliganer”.

Men mest kritik riktas mot att dokumentära klipp har blandats med dramatiserade scener, där till exempel verkliga Ukip-supportrar tycks applåderar fiktiva tal.

Channel 4: Bryter inte mot reglerna

Channel 4 hävdar att filmen har visats innan den valperiod som ställer högre krav på mediernas opartiskhet och säger till BBC att de är säkra på att programmet inte bryter mot Ofcoms regler.

Mediemyndigheten kommer nu att undersöka om tv-filmen bryter mot kraven på opartiskhet och saklighet, samt om den är missledande, innehåller stötande material eller bryter mot regler om privatlivets helgd. Om granskningen fäller filmen kan Channel 4 prickas och bötfällas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet