Regissören David Ayer och hjältarna i ”Suicide Squad”. Foto: TT

”Suicide Squad” kämpar i stark motvind

Uppdaterad
Publicerad

Recensenternas dom faller hårt över superhjältefilmen ”Suicide Squad”.

Men regissören försvarar sig genom att citera en mexikansk revolutionär på Twitter, och 5.000 fans backar honom i en protestlista på internet.

De första recensionerna av ”Suicide Squad”, Joel Kinnamans senaste Hollywoodglittrande blockbusterfilm, har släppts. Och domen är hård mot de samlade anti-superhjältarna och deras regissör.

Filmen kallas bland annat ”ful och tråkig”, ”förkrossande barnslig” och ett ”förbryllande förvirrat åtagande, som aldrig blir så coolt som det tror att det är”.

Den risiga kritiken följer samma spår som den smädandet av Warner Brothers senaste superhjälte-drama, ”Batman v. Superman: Dawn of Justice”.

Citerar revolutionär

Men Suicide Squad-regissören David Ayer låter sig inte nedslås. Bara någon timme efter första recensionen tog han till Twitter för att försvara sig – genom att citera den mexikanska revolutionären Emilio Zapata.

”Prefiero morir de pie que vivir de rodillas” skriver Ayer, en rad som på svenska blir ”jag skulle hellre dö stående än leva på knä” och ofta felaktigt tillskrivs den marxistiska gerillaledaren Che Guevara.

Tror på filmen

I en påföljande tweet förtydligar Ayer att det rör sig om just Suicide Squad-kritiken.

”Zapata-citatet är mitt sätt att säga att jag älskar filmen och tror på den. Gjorde den för fansen. Bästa upplevelsen i mitt liv.”

Och Ayers fans har varit snabba att sluta upp och skydda honom mot de missnöjda filmrecensenterna.

Stöttas av fans

5.000 av dem har nu skrivit på en petition för att stänga ner filmsajten Rotten Tomatoes, som sammanställer olika filmkritikers betyg till ett medelvärde, med anledning av att ”Suicide Squad” bara når betyget 35 procent bra på sajten, skriver The Guardian.

Och kanske borde Ayer vända sig till svensk public service för ytterligare stöd. Kulturnyheternas filmkritiker ger blockbustern helt okej i betyg, med tre av fem filmpoäng.

Filmen hade världspremiär på måndagen och går upp på svenska biografer idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.