Terminator-serien skrotas efter fem filmer

Uppdaterad
Publicerad

I går kom nyheten att det inte blir några fler Terminator-filmer med Arnold Schwarzenegger. Kulturnyheternas Hannes Fossbo tycker det är lika bra, men listar andra filmer med det österrikiska muskelberget som det vore kul att se uppföljare till.

Arnold Schwarzeneggers karriär är en osannolik historia. Från österrikisk bodybuilder till Hollywoodstjärna till republikansk politiker (guvernör i Kalifornien i åtta år) och sen filmstjärna igen.

I går kom nyheten att det inte blir några fler Terminatorfilmer, i alla fall inte av filmbolaget Paramount. Och likaväl är det. Ingen av filmerna efter de två första har, om du frågar mig, varit värda biopengen. Dessutom är verkligheten snart ikapp dikten när det kommer till robotarnas övertagande av makten. Så det kanske är bäst att inte reta dem.

Men Arnies långa filmkarriär innehåller massvis med andra titlar som vore roliga att damma av och följa upp. En av dem, Ivan Reitmans 80-talsklassiker ”Twins”, har det dessutom figurerat uppföljarrykten om i flera år.

Ni minns väl originalet? Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito spelar superomaka tvillingar som kommit till efter ett vetenskapligt experiment. Försöket att skapa den perfekta människan ledde till en übermensch (Arnie) som växte upp med en snäll forskare i Söderhavet och en mer vanlig unge (DeVito) som uppfostrades av nunnor på barnhem i Los Angeles.

Filmen handlar om att Schwarzenegger vill återförenas med sin bror. Vilket de förstås gör till slut. I slutet av filmen får de båda också egna tvillingpar.

Uppföljaren, som det surrats om i Hollywood sedan 2012, ska enligt filmdatabasen IMDB heta ”Triplets” och åter regisseras av Ivan Reitman. Den tredje brodern ska spelas av Eddie Murphy.

Och Ivan Reitman och Arnold Schwarzenegger gjorde fler filmer på 80- och 90-talen som vore roliga att återse. Både ”Dagissnuten”  från 1990 och ”Junior” från 1994 skulle också vara lätta att följa upp rent manusmässigt. (Jag låtsas som att ”Kindergarten Cop 2” med Dolph Lundgren aldrig har hänt).

I den förstnämnda spelar Arnold en polis som går undercover som förskolelärare för att knäcka ett fall. I en uppföljare känns det förstås självklart att han ska spela en gammal snut som tar sig an ett sista fall innan pensionen. Och lika självklart leder det till att han måste låtsas vara förskolelärare än en gång. Titelförslag: ”Dagissnuten 2 – ej enligt läroplanen”

I ”Junior” från 1994 kretsar handlingen – precis som i ”Twins” – kring ett experiment som görs, om man säger, lite utanför det vetenskapliga regelverket. Arnold spelar en österrikisk forskare som tillsammans med sin kollega (Danny DeVito igen) tagit fram ett medel som ska förhindra missfall. Men då de inte får godkänt av läkemedelsverket kan de inte fortsätta sin forskning, varför Arnold gör sig själv gravid med hjälp av ett ägg från ytterligare en forskare, spelad av Emma Thompson.

Uppföljaren till ”Junior” kan heta ”Junior Jr.” och handla om familjen 30 år senare. Junior har växt upp till en ung ståtlig karl och allt har gått bra i livet förutom en sak. Till sina föräldrars sorg har han ännu inte hittat den rätta.

För att hjälpa till på så sätt som bara föräldrar kan bestämmer sig mamma och pappa (Schwarzenegger och Thompson) för att lösa problemet genom att finna en bättre hälft åt sin son och till på köpet skaffa barn åt honom. Så får Arnie än en gång gå igenom processen med grossessen.

Arnold Schwarzeneggers karriär är som sagt lång och framgångsrik. Vill man se ännu fler uppföljare föreslår jag ”True Lies” från 1994 och ”Klappjakten” från 1996 som bubblare.

Men, som konstaterat i textens inledning, Arnold Schwarzeneggers karriär och livshistoria är framförallt en osannolik historia. Jag har inte ens nämnt att han länge var gift med en Kennedy (äktenskapet sprack när han erkände att han hade barn med familjens hushållerska) eller hans pågående fejd med USA:s president Donald Trump. Så det filmbolagen borde göra först och främst är att ro hem rättigheterna till filmen om Arnold Schwarzeneggers liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.