Världspremiär för svensk Star Wars-film

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningsfilmen ”Star Wars: Threads of Destiny” är skapad helt med ideella krafter och inspelad i Sverige.

På söndag får filmen ”Star Wars: Threads of Destiny” världspremiär på Youtube. Det är en spinoff som rör sig inom den kultiga Star Wars-världen, men som har spelats in i Sverige av frivilliga entusiaster.

Berättelsen i ”Star Wars: Threads of Destiny” utspelar sig hundra år efter ”The Return of The Jedi”.

Den kretsar kring ett rike vars planet bär på väldigt värdefulla mineraler, som fienden vill stjäla för att både lamslå Coreign-planeten och bygga starka stridssköldar till sina egna styrkor. Det måste filmens hjältar sätta stopp för.

”Lucas uppmanar till fanfilm”

Detta är inte första gången som Star Wars-fans gör sin egen tolkning.

– George Lucas uppmuntrar att man ska få göra fansfilmer, så länge man inte smutskastar franchiset och inte tjänar pengar på det, säger regissören Rasmus Tirzitis till SVT.

Specialeffekter från Tyskland

Under nio år har han jobbat med den engelskspråkiga långfilmen. Alla som medverkar, från skådespelare till special effekt-makare, har hjälpt till utan betalning.

De har filmat vid Häringe slott i Västerhaninge och vid en green screen i en gymnastiksal. Sedan har specialister byggt upp storslagna science fiction-miljöer i efterhand.

– Jag har kontaktat människor på internet och hittat personer med olika specialitéer. En av scenerna är gjord på en notepad, av en kille i Tyskland som senare jobbat med ”Game of Thrones”. Det har tagit väldigt lång tid för honom att färdigställa det, i kommunikation med mig.

Bättrade på CV:t

Arbetet med ”Star Wars: Threads of Destiny” har fungerat som en knuff i karriären för några av medarbetarna, säger Rasmus Tirzitis.

– Hela den här filmen låter folk visa sitt hantverk, och det har ju resulterat i att de själva kan utöka sitt cv, och flera har fått arbete inom tv-serier eller långfilmer.

”Engagerar en hel värld”

Bland skådespelarna finns alla möjliga personer som tyckte att projektet lät som en kul idé. Ekonomijournalisten Carolina Neurath, till exempel.

Sabinije von Gaffke, som spelar en drottning, tycker att det viktiga med filmen är passionen och drivet bakom. Inte resultatet.

– Det kanske inte är en milstolpe i ens karriär, men det är fantastiskt kul att få vara med i ett projekt som engagerar en hel värld av Star Wars-fans. Det här är nio år senare, och det är klart att en filmkritiker kan titta med kritiska ögon. Men det här är en film som ska visa på vart inspiration och en passion kan leda, säger hon till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.