Foto: TT

Föreslog tvångsförflyttning – jämförs med diktator

Uppdaterad
Publicerad

Lina Thomsgård möter hårt motstånd efter ett uttalande om segregation.

När Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen och aktuell som tävlande i ”På spåret”, intervjuades av tidningen ETC suckade hon över att hon och så många journalister bor i stadsdelen Hornstull i Stockholm.

Hur ska då segregationen lösas, med tvång? undrar reportern.

– Jag skulle gladeligen stödja en lag som tvingade mig att bosätta mig i exempelvis Barkarby för jämna ut klyftorna, det skulle vara fantastiskt (skratt). Om någon säger: ”nu förbjuder vi kött och smågodis”, då säger jag: ”Kör! Perfekt!”. Min disciplin är så dålig så det vore jättebra för mina tänder. Det skulle bli lite tråkigare fredagskvällar, men sedan, när det väl införts ..., svarade Lina Thomsgård.

”Som Pol Pot”

Intervjun har fått stor uppmärksamhet och på Expressen Kultur likställer Björn Barr hennes resonemang med auktoritära regimer.

”Det finns redan ett land som har använt dylika tvingande lagar: Demokratiska Kampuchea under Pol Pots styre”, skriver han.

Adam Cwejman, integrationsexpert på Timbro, vill se citatet i framtida sociologiska läroböcker för att illustrera ”medelklassens dåliga samvete”:

”Logiken Thomsgård ger uttryck för är som följer: problem  såsom diskriminering, segregation, fattigdom, resursslöseri  är strukturella, alltså måste även lösningarna vara på strukturella och på systemnivå. Att Thomsgård bor i Hornstull är ett strukturellt problem och ska alltså lösas på lagstiftningsnivå, helst med hjälp av tvång”, skriver han på sin blogg.

”Ledsen att jag skrämdes”

Till Stockholm Direkt säger Lina Thomsgård att segregation är en skriande klassfråga – men att tvångsförflyttningar inte var ett seriöst menat förslag från henne.

”Ledsen om jag skrämdes. Jag är som tur var ingen politiker, och har inte för avsikt att tvångsförflytta någon någonstans. Tänkte inte heller förbjuda smågodis eller kött. Däremot efterfrågar jag rivigare politik”.

På sin Facebooksida kommenterar Lina Thomsgård uppståndelsen:

”D e RIKTIGT spännande på twitter nu kan jag säga. Jag har startat ett land dit alla måste tvångsflytta och där får man inte äta kött eller smågodis eller flyga och landet heter Barkarby”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.