Forskare: ”Förlagen måste samarbeta när Amazon kommer”

Uppdaterad
Publicerad

E-handelsgiganten Amazon ryktas förbereda en etablering i Sverige. Forskaren Anna-Maria Rimm tror att företaget skulle kunna omforma hela marknaden i Sverige.

Sedan en tid tillbaka har snacket gått. Det har pratats om att världens största nätbutik, Amazon, har planer på att slå sig in på den svenska marknaden.

Anna-Maria Rimm forskar i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har tittat på den globala bokbranschen och konstaterar att internationella mediekoncerner slås ihop i snabb takt.

Amazon kommer till Sveirge

”En tidsfråga”

I en ny forskningsrapport skriver hon om Amazon. Ett företag som finns i flera Europeiska länder – men ännu inte i Sverige.

– Inget är bekräftat, men förr eller senare kommer de att komma, säger Anna-Maria Rimm.

En från Amazons pr-team skriver i ett mejl till Svensk bokhandels reporter Lars Schmidt att de ”inte gjort några tillkännagivanden avseende planer för Sverige”.

Amazon en ”aktiv och aggressiv konkurrent”

Maria Hamrefors är vd för bokhandelskedjan Akademibokhandeln, som tillhör KF-koncernen där även Bokus ingår. Hon ser med ”stor respekt” på det amerikanska företaget.

– Jag tror att det kommer att bli en stor sak om Amazon får tillgång till svenska böcker. Att döma av det jag har sett i andra länder är det en aktiv och aggressiv konkurrent. Men ur Akademibokhandelns perspektiv ligger vår styrka i våra butiker och medarbetare.

Alla mot giganten

Förläggaren Svante Weyler är bekymrad över att den amerikanska e-handelsjätten skulle kunna vinna många svenska kunder genom pressade priser.

– De som har något att förlora på det här är de stora bokförlagen. Men det kommer att skvätta över lite på de små också, säger han.

Anna-Maria Rimm menar att Amazon skulle kunna forma om hela den svenska bokbranschen på nätet, eftersom dagens maktförhållanden skulle rubbas.

– De små och stora förlagen kan komma att enas mot den globala jätten. Det skulle bli alla mot Amazon.

Kulturnyheterna har sökt representanter för Amazon, men inte fått något svar.

Om Amazon

E-handelsföretaget Amazon, med huvudkontor i Seattle, säljer förutom böcker också varor som filmer, leksaker, kläder, konst, verktyg och bildelar.

Förra året köpte Amazons ägare även tidningen Washington Post.

Företaget har lanserat läsplattan Kindle, som kommit att påskynda e-bokens utveckling.

Näthandelsbolaget har både fått kritik för att censurera titlar och sälja böcker med tveksamt innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amazon kommer till Sveirge

Mer i ämnet