Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Huset är fullt, säger Andil Dahl om Kungliga Hovkapellets eventuella flytt till Musikaliska Kvarteret. Foto: Erik Rönnskvist

Förslaget: Flytta Hovkapellet till Musikaliska Kvarteret

Publicerad

Musikaliska Kvarterets nya hyresgäst är skeptiska till att låta Hovkapellet repetera i det anrika konserthuset på Nybrokajen när Kungliga Operan ska renoveras.

– Det är fullt hus här redan, säger Andil Dahl, verksamhetschef för Musikaliska Kvarteret AB.

Om två år behöver Kungliga Operan stängas för renovering. Det betyder att verksamheten måste förläggas på annan plats.

Statens fastighetsverk, som äger både Operahuset och Musikaliska kvarteret, har därför gjort en förstudie där det föreslås att orkestern Hovkapellets repetitionslokaler flyttas tillfälligt till Nybrokajen i centrala Stockholm.

Musikaliska kvarterets Andil Dahl tycker inte att det är en bra idé.

– Det skulle innebära att Sveriges äldsta konserthus, som just nu sjuder av aktivitet, skulle stänga för publik, säger han till Kulturnyheterna.

Flera verksamheter kvar i konserthuset

Dahl är verksamhetschef för Musikaliska Kvarteret AB som hyr det anrika konserthuset med samma namn: Musikaliska kvarteret. Huset hyrdes tidigare av Blåsarsymfonikerna som blev tvungna att flytta till Dieselverkstaden i Nacka efter att Statens fastighetsverk chockhöjde hyran förra året.

Många av de verksamheter som länge hyrt in sig på andrahandskontrakt stannade dock kvar i huset – däribland Världsmusikscenen, Stallet, jazzscenen Blinda Tigern och Evenemangsbolaget Musikaliska Kvarteret som bildades 2021.

SFV: ”Upp till Operan”

Statens Fastighetsverk skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att det är en förutsättning att flytta ut en del av Operans verksamhet för att leverera på uppdraget från regeringen, eftersom utrymmet i operabyggnaden inte räcker till.

”Musikaliska är ett alternativ som vi har tittat på – men det är ytterst upp till Operan att finna de lokaler som passar bäst”, skriver SFV:s generaldirektör, Max Elger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.