Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operans VD om Statens fastighetsverk förslag: ”Logistisk mardröm”. Foto: Jörgen Söderström

Operan behöver stänga i minst fem år

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Operan i Stockholm har länge varit i behov av omfattande renoveringar för miljardbelopp. Nu föreslår Statens fastighetsverk i en förstudie att operan ska stänga under de fem år det kan ta att renovera.

– Byggnaden är i ett undermåligt skick och kommer att stängas från och med den 1 juli 2026. Vi har ingen tid att förlora, säger Max Elger, generaldirektör för Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

I förstudien presenterar Statens Fastighetsverk två förslag på renovering. Enligt det ena förslaget, som beräknas kosta 3,1 miljarder kronor, skulle Operan få allmänna upprustningar och Operans orkester, Kungliga Hovkapellet, skulle flytta ut ur byggnaden och istället repetera på Musikaliska kvarteret, ungefär 7 minuter bort.

Ogillas av operan

– Det skulle bli en logistisk mardröm, säger Operans VD Fredrik Lindgren.

Fredrik Lindgren föredrar det andra förslaget – där stannar verksamheten i huset och tre nya balettsalar skulle byggas. Där presenteras även en utbyggnad av operahuset, ut mot Kungsträdgården. Prissumman skulle landa på 3,95 miljarder kronor.

– Då blir huset mer öppet och tillgängligt för nya publikgrupper, säger Fredrik Lindgren.

Utdragen fråga

Statens fastighetsverk (SFV) fick i uppdrag av regeringen så sent som i juni 2023 att ta fram ett precist underlag och se över förutsättningarna inför en kommande renovering. Förstudien är en av många som beställts de senaste åren.

Parisa Liljestrand (M) är den femte kulturministern att ha frågan om Operans renovering på sitt bord.

Renoveringen skulle innebära att hyran höjs från cirka 23,5 miljoner årligen till 230 miljoner per år.

Det är nästan tio gånger så mycket – kommer regeringen att öka anslaget till operan då?

– Operan är ett extremt tydligt exempel på konsekvensen av den nuvarande kostnadshyresmodellen och där har ju regeringen gjort bedömningen sedan tidigare att den behöver ses över. Och att vi kommer återkomma med direktiv för den översynen, säger Parisa Liljestrand (M) till SVT Kulturnyheterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mögel, bajslukt och läckande rör på Kungliga operan är några av de incidenter som operahuset brottas med, enligt Operans vd i en intervju från april 2022, se mer i klippet. Foto: Eva Hulstrand/TT

Renoveringen av operan

Statens fastighetsverks tidsplan förutsätter att regeringen fattar beslut före sommaren. Om det inte sker kan evakueringstiden bli längre än så. Stängningen behöver nämligen genomföras oavsett om en renovering beslutas eller inte, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.