Andres Serrano bredvid sitt verk Piss Christ, som vandaliserats, 1997. Foto: AP

Fotografiska höjer säkerheten när Serrano ställer ut

Uppdaterad
Publicerad

I veckan öppnar Fotografiska en utställning med den kontroversiella fotografen Andres Serrano. Konstnärens verk har tidigare varit utsatt för attentat. Nu väljer därför konsthallen i Stockholm för första gången att höja säkerheten.

En grupp maskerade unga nationalsocialistiska män sprang 2007 in på Kulturen i Lund och vandaliserade den pågående utställningen ”A history of sex”, signerad den amerikanska fotografen Andres Serrano.

Med ”Piss Christ”, ett fotografi av ett krucifix nersänkt i hans eget urin, har Serrano också retat upp militanta katoliker, som 2011 gav sig på verket i Frankrike.

Risk befintlig men låg

På fredag öppnar Fotografiska en utställning med Andres Serrano och för första gången har konsthallen beställt en riskanalys.

– Det finns inga konkreta hot. Rapporten konstaterar att risken är befintlig men låg, säger Jens Hollingby, presstalesperson på Fotografiska.

Nu höjs därför säkerheten.

Anställda förberedda

Jens Hollingby vill inte gå in på detaljer men säger att åtgärderna inte kommer att synas. Det kommer inte att påverka besökarens upplevelse, menar han.

– Vi har förberett anställda på vad de ska göra om något skulle hända.

Dessutom har de, inom organisationen, diskuterat varför de ställer ut en konstnär som tidigare varit utsatt för angrepp.

– Genom historien har konstnärerna varit de som tystats först. Det är inget nytt. För oss är det otroligt viktigt att stå upp för konstnärens roll i ett öppet demokratiskt samhälle. Vi vill helt enkelt inte leva i ett samhälle där tankar och idéer censureras på grund av rädsla, säger Jens Hollingby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.