Lunds universitet Foto: TT

Fråga Lund – om Fråga Lund

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s nya upplaga av Fråga Lund fortsätter att engagera tv-kritiker, kulturskribenter, akademiker och tv-tittare. Många tycker olika. Kulturnyheterna gjorde det enda självklara: frågade Lund.

Jens Liljestrand och Johan Croneman skrev om det. Sedan skrev Johan Croneman om att Jens Liljestrand skrivit om det – och Jens Liljestrand om det Johan Croneman skrev om det som han, i sin tur, skrivit. Samtidigt ger sig Anne Heberlein och Elisabeth Höglund in i debatten.

Det handlar om underhållningsprogrammet Fråga Lund i SVT.

Lagom till att det nygamla 60-talsprogrammet med en akademikerpanel som ger svar på livets svåra, sänder det andra avsnittet i en uppdaterad 2016-årsmodell, står den offentliga diskussionen fortfarande i brand.

Handlar om nostalgi

Därför frågar Kulturnyheterna Lund: varför blir alla så upprörda över Fråga Lund?

– Psykologiskt sett har människor ofta en förväntan på det vi ska se, i det här fallet Fråga Lund, och när de förväntningarna inte motsvaras kan man bli ledsen och upprörd, säger Per Johnsson, forskare i psykologi vid Lunds universitet.

Om Jens Liljestrand är ledsen när han skriver att programmet är en ”förolämpning” och ”kränker en hel lärdomskultur”, vet bara han. Men upprördhet skulle kunna läsas in i ordvalen. Per Johnsson tror att de som upplever sådan upprördhet helt enkelt minns ett annat program. Besvikelsen mynnar ur nostalgi.

– En gång i tiden var programmet en fördjupande diskussionen mellan representanter från det intellektuella, akademiska Lund. Nu ser det inte ut så. Jag tror att de som tycker att det var bättre förr har en klar och övertygad bild över hur det akademiska samtalet ska ske, säger han.

Sjuk av historieromantik

– Och så nostalgin. Karin Johannisson har skrivit en bok som heter Nostalgia. Om diagnosen nostalgia. Det handlar om hur människor som tjänstgjort i det militära blev sjuka av att komma hem igen. Några orkade inte ens resa sig från soffan. När vi har en förväntan på att någonting ska vara på ett visst sätt, och den inte motsvaras, kan vi ibland inte ta till oss det som händer och det vi ser.

Kanske är det tv-tittarens behov av ett mer djuplodande samtal, som inte motsvaras.

– Nya Fråga Lund går på svaret direkt. Många känner kanske att det går lite fort. Man kanske inte riktigt problematiserar allting på det sätt som vi i akademien tycker att vi är bra på, säger Per Johnsson.

Regina Lund tackar nej

Å andra sidan kanske behovet av en komplex sanning inte finns.

– Rent evolutionspsykologiskt söker vi alltid efter enkla svar, men den akademiska traditionen aktar sig för tvärsäkra sådana.

Kulturnyheterna har även frågat artisten Regina Lund om nya Fråga Lund. Hon väljer att inte svara med hänvisning till att hon ännu inte har sett ett helt program, men är ändå tacksam över att som en ”äkta Lund”, få frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.