Lady Gaga bokstavligen flög av scenen under sitt framträdande. Foto: TT

Gaga showade i Superbowl-pausen

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan Lady Gaga genomförde i natt den som vanligt omtalade mellanakten under finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL i USA. Det blev en hitkavalkad och flygningar ner från arenans tak. En politisk kupp, som många spekulerat kring, uteblev dock.

Lady Gaga inledde den emotsedda pausunderhållningen i Superbowl i USA genom att firas ned från arenans tak.

Väl nere på scenen inledde hon med sin superhit ”Pokerface” från 2008. Efter att ha radat upp flera hittar satte hon sig vid pianot och framförde ”Million reasons”.

Hyllades på nätet

Sociala medier exploderade i hyllningar till artisten.

”Lady Gaga är helt fantastisk”, skrev en twittrare. ”Hon tar andan ur en”, skrev en annan. ”En av de bästa halvtidsshowerna någonsin”, twittrade en tredje.

Ett prestigeuppdrag

Andra var dock mindre nöjda, och menar att Lady Gaga tar sig själv på för stort allvar, och var framförallt besvikna på att ett beryktat gästinhopp av Beyoncé uteblev. Beyoncé stod för underhållningen vid förra Superbowl.

Pausunderhållningen är närapå lika omtalad som själva matchen, NFL-finalen i amerikansk fotboll, och det är ett prestigeuppdrag att få breda ut sig under drygt 12 minuter inför över 100 miljoner tv-tittare i USA.

Ingen explicit politik

Inför Gagas framträdande frågade sig också många huruvida artisten, som är en uttalad motståndare till president Trumps politik, skulle kuppa in ett explicit politiskt budskap – något som inte är tillåtet enligt evenemangets arrangörer.

Någon sådan kupp skedde heller inte. Många sociala medie-användare tolkade däremot mångfalden bland hennes dansare och framförandet av hiten ”Born this way” – en ode till tolerans mot alla människor oavsett sexuell läggning och identitet – som väl genomtänkt och en uppmaning till ökad acceptans och inkludering i samhället.

Beyoncés uppträdande förra året blev kontroversiellt sedan hon framförde sin då nya singel ”Formation”, som behandlar polisvåld mot svarta i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.