Per Sinding-Larsen och George Michael Foto: SVT/TT

”George Michael, Prince och Bowie har bidragit till manlig frigörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora artister har lämnat oss i år. Musikkritikern Per Sinding-Larsen ser ett samband mellan tre av de stora namnen: Bowie, Prince och nu George Michael:

– De är ju tre stora artister som har gjort musik själva men också bidragit till en manlig frigörelse – de står för någonting annat än det här klassiska bredbenta mannen som står och vevar med yxan i handen, säger han till SVT Nyheter.

”En av våra stora röster och kompositörer på den senare delen av nittiotalet och även in i vårt århundrade är borta”. Det var den första tanken som slog Per Sinding-Larsen när han fick höra att popstjärnan George Michael avlidit.

– Det är även viktigt att komma ihåg sett till vad som bland annat skrivs just nu att det inte bara handlar om sjukdom och skandaler och drogproblem, utan att här finns det en fantastisk historia.

Artisten George Michael död

George Michael jobbade över 30 år som artist.

– Han var ju popartist i grund och botten, men hämtade hela tiden kraften ut soul och disco, i discons sätt att inkludera annan sorts musik och också de politiska sprängkraften i discon. Att man i dansen också kan ställa frågor och ge oss en chans att berätta om vem vi är och vad vi står för, något som jag också tror blev centralt för George Michael i hans berättande sen, säger Sinding-Larsen.

Sjöng om fattigdom och kritiserade USA

Han tror att George Michael med sin musik förvaltat och visat popmusikens storhet i att gå tillbaka till soul, r'n'b och disco och att ta den vidare i popmusiken.

Tillsammans med Madonna blev George Michael en ikon för 80-talet och symboliserade ”framgången och sexigheten mitt i en tid när yuppies regerade, alla hade pengar”.

– Han vände ryggen till bilden av att vara den stora popstjärnan. På en av hans soloskivor var bilden på honom borta, sångerna handlade om fattigdom och stor kritik mot Englands och USA:s dåvarande krigsplaner.

Michael var senare en ganska privat stjärna men hamnade i debacle på grund av sin sexualitet.

– Det blev en av hans sista men inte minsta strider i att visa ”Titta här, det är jag, det kanske inte är jättebehagligt för alla i ett heteronormativt samhälle att veta hur min sexualitet ser ut men jag står för den jag är, köp mig som jag är”.

Kom ut som 34-åring

Popstjärnan kom ut som homosexuell som 34-åring.

– Det säger ju en hel del om samhället som kanske inte gjorde det så lätt för honom att berätta om det. Han var pionjär även på det området.

Musikjournalisten drar även paralleller till två andra stora världstjärnor som lämnade oss tidigare i år – David Bowie och Prince.

– De är ju tre stora artister som har gjort musik själva men också bidragit till en manlig frigörelse – de står för någonting annat än det här klassiska bredbenta mannen som står och vevar med yxan i handen.

George Michael blev 53 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artisten George Michael död

Mer i ämnet