Foto: TT

Musikexperten: ”En popsnickare som vågade gå sin egen väg”

Uppdaterad
Publicerad

– Han var en ikon, en popsnickare som var superkommersiell, men vågade sticka ut näsan och gå sin egen väg. Det säger Jens von Reis, musikjournalist på SVT, efter beskedet att George Michael avlidit bara 53 år.

Reis har i flera program mött några av de stora popartisterna under 80- och 90-talet i musikserier som Retro, Eighties och Nineties och även varit inblandad i Hitlåtens historia.

Han lyckades dock aldrig få George Michael att ställa upp, trots flera försök under sin tid som nöjesreporter på ZTV och i samband med researchen av Do they know it's Christmas för Hitlåtens historia.

Artisten George Michael död

– Vi jagade honom men lyckades aldrig få tag i honom. Han var alltid väldigt skygg för media och drog sig undan. Han var mån om sitt privatliv och levde ett tillknäppt liv.

Inte överraskad

von Reis är inte helt överraskad av beskedet över popstjärnans bortgång.

– Rubrikerna de senaste åren har tyvärr handlat om hans problem med droger och hälsoproblem. Känslan var att luften hade gått ur honom, inte hans musik, utan personen.

– Man ville ju att han skulle finnas där på scen och få göra comeback, men känslan sa något annat.

von Reis beskriver George Michael som en artist med stor röst, igenkänningsbar med snudd på irriterande. Och framför allt en stor hitmakare.

– Han var en otroligt bra popsnickare. Han var superkommersiell, men vågade samtidigt sticka ut näsan och gå mot strömmen. Speciellt på 90-talet med bland annat Too Funky där han kastade sig in i modevärlden.

För Jens von Reis är George Michael en av de stora artisterna.

– Det är definitivt en av de rösterna som har hängt med.

Vågade göra nya saker

Även Pontus de Wolfe, musiker och låtskrivare, beskriver George Michael, som en av de större och mer betydelsefulla artisterna under 80- och 90-talet.

– Han var inte bara en ikon i musikvärlden, utan även i gayvärlden och politiskt.

de Wolfe menar att George Michael stod för kvalité och coola videos och att han vågade göra nya saker.

– George Michael hade en soulbotten som var ganska härlig och skrev massor av bra låtar som man minns.

Hur stor var han?

– Tänker man nutid så kan man jämföra med Adele i storhet. Då, kan man ju tänka lika stor som Oasis.

”Såg vem som hade talangen”

Hélène Benno, före detta nöjesjournalist och tidigare medarbetare på SVT, minns George Michael som en underskattad artist i början av Wham-karriären under tidigt 80-tal.

– När Wham startade tyckte alla att Andrew (Ridgeley) var så snygg, men sen såg man vem som var den starke och vem som hade talangen. 

Benno sörjer att George Michael, som hade många år av missbruk och skandaler bakom sig, aldrig fick göra comeback.

I december blev det känt att Michael arbetade på ett nytt album tillsammans med producenten och låtskrivaren Naughty Boy.

– Han hade en ny platta på gång, nu vet man inte hur mycket material det finns. Jag hade gärna velat lyssna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artisten George Michael död

Mer i ämnet