Jacques Audiard anländer till årets upplaga av Cannes-festivalen. Foto: TT

Guldpalmen till franska ”Dheepan”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Jacques Audiard får finaste utmärkelsen i Cannes, Palme d'Or, för filmen ”Dheepan”.

”Dheepan” handlar om lankesiska flyktingar som försöker skapa sig en ny framtid i Frankrike. Filmen hörde inte till de som var mest förhandstippade bland årets tävlingsbidrag.

Audiard är en återkommande gäst i Cannes och hans tidigare filmer som ”Mitt hjärtas förlorade slag” och ”En profet” har prisats i Cannes och fått utmärkelsen Bafta i Storbritannien.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Den näst finaste utmärkelsen i Cannes, Grand prix, tilldelades  László Nemes för hans film ”Son of Saul” som utspelar sig i koncentrationslägret Auschwitz.

”Tredje pris” till Lanthimos

Juryns pris 2015 går till Yorgos Lanthimos för ”The Lobster”.  En film som på förhand beskrevs som ”en av de mest originella och mystiska filmerna i programmet”.

Regipriset gick till taiwanesiske Hou Hsiao-hsien för hans arbetet med ”The Assassin”, som handlar om en ung kvinnlig kontraktmördare.

Bästa kvinnliga skådespelare delades av två aktriser: Rooney Mara för filmen ”Carol” och Emmanuelle Bercot för ”Mon Roi”. Vincent Lindon prisades samtidigt för sin inats i ”La Loi du Marche”.

Bästa manus gick till Michel Franco för filmen ”Chronic”.

Många vinnare

Priserna kan se ut att spreta en aning, inga stora vinnare, men det beror på att Cannesfestivalen inte delar ut fler än ett pris per film. Det rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

Bergman i fokus

Den 68:e Cannesfestivalen i ordningen drog igång 13 maj med utrullade röda mattor och en stad fylld av affischer med Ingrid Bergman på. Den svenska aktrisen hade en egen sektion under festivalen och i Cannes gick också Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid” upp för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Mer i ämnet