Foto: TT

Guldpalmen till turkiskt drama

Uppdaterad
Publicerad

Det blir det turkiska dramat ”Winter sleep” som får ett av filmbranschens mest åtråvärda pris, Guldpalmen vid Cannesfestivalen.

Filmen, som är regisserad av turkiske Nuri Bilge Ceylan, är hela 196 minuter lång och utspelar sig i Anatolien. Handlingen kretsar kring en familj som driver ett hotell i den snöiga turkiska bergen och deras ansträngda relation till sina hyresgäster.

– Filmfestivalen i Cannes må vara omgiven av en air av glamour och stjärnkult men det finaste priset går sällan till den mest flärdfulla filmen. 2012 gick det till en finstämd betraktelse över demens och död (Michael Hanekes ”Amour”), detta år alltså till ett drygt tre timmar långt turkiskt relationsdrama, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin som konstaterar att ”Winter sleep” var förhandstippad redan tidigt i festivalen.

Cannes filmfestival

Förhandstippad favorit

– Man kan lugnt säga att regissören Nure Bilge Ceylan är en värdig vinnare – det är femte gången gillt för den stillsamme turken, femte gången som han varit nominerad till Guldpalmen. Han har vunnit många fina andra- och tredjepriser men nu blev det alltså äntligen guldmedalj i VM i film.

Hans filmer kommer sällan till Sverige, men den här gången lär det bli ändring på det.

– En Guldpalm ger nästan alltid en film globetrotter-status, säger Fredrik Sahlin.

Julianne Moore bästa skådespelerska

Juryns andrapris går till italienska regissören Alice Rohrwacher för filmen ”Le Meraviglie” (The Wonders).

– Den var en av mina favoriter. En fin, udda och lätt vardagsmagisk sak från norditaliensk landsbygd, regisserad av en av tävlings få (två) kvinnor, säger Fredrik Sahlin.

Kanadensiske Xavier Dolans film ”Mommy” får dela på tredjepriset med Jean-Luc Godard's ”Adieu au Langage”.

Amerikanske regissören Bennett Miller vann priset för bästa regissör för ”Foxcatcher”, brittiske Timothy Spall vann priset för bästa manliga skådespelare för sin insats i Mike Leighs film ”Mr Turner” och Julianne Moore fick priset för bästa skådespelerska för rollen i David Cronenbergs ”Maps to the Stars”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannes filmfestival

Mer i ämnet