Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson är med i Oscarsakademin: ”Jag skiter i att kolla, jag bara röstar på en kompis”. Foto: John Kassman

Han är med i Oscarsakademin: ”Är det drönarbilder stänger jag av direkt”

Uppdaterad
Publicerad

”I want to thank the academy” – en fras vi kommer få höra flitigt natten mellan söndag och måndag. Men hur väljer Oscarsakademin vilka filmer som ska vinna?

Kulturnyheterna frågade en svensk medlem.

Över 10 000 filmarbetare världen över utgör Oscarsakademin. Medlemmarna delas in 18 sektioner där de röstar enligt sitt eget skrå – skådespelare väljer skådespelarprestationer och så vidare.

– Jag kan inte se alla 138 filmerna. Jag brukar göra så att om det börjar med en drönarbild över någon slags natur – då stänger jag av direkt, säger dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson, som röstar i dokumentärsektionen.

Oscarsgalan 2024

Sektionerna tar fram de slutgiltiga nomineringarna sen får alla medlemmar får även rösta på de slutgiltiga nomineringarna i alla kategorier.

Kompisröstningar

2012 konstaterade Los Angeles Times att 94 procent av medlemmarna var vita, 77 procent var män och 86 procent var äldre än 50 år. Sedan dess har akademin nästan fördubblats i antal medlemmar för att komma till rätta med obalansen.

Trots det förekommer en hel del kompisröstande bland medlemmarna, särskilt när man röstar utanför sin egen kategori.

Hör dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson berätta om arbetet med att välja vinnarna och kompisröstande i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2024

Mer i ämnet