Herman Lindqvist slår tillbaka mot kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Herman Lindqvists nya bok hamnade i hetluften redan innan den kommit ut. I Gomorron Sverige berättar han om bråket – och om varför han kallade Estelle för ”nattklubbsdrottning”.

Författaren och journalisten Herman Lindqvist är aktuellt med en ny memoarbok ”Mitt i allt”. Nu är boken, efter många om och men, på väg ut i handeln i en korrigerad version.

–Att skriva memoarer låter väldigt pompöst, men jag har varit med om så mycket roligt och dramatiskt. Det är bäst att skriva om det medan man har minnen kvar och folk vet vem man är, så att folk vill läsa boken, säger han i Gomorron Sverige.

herman lindqvists bok stoppas

”Nästan alla böcker har något litet fel”

Den första upplagan av boken drogs hastigt in av förlaget efter att den kritiserades för att felaktigt peka ut en person som nazist. Herman Lindqvist själv tycker att uppmärksamheten kring felet är överdriven.

–Jag har läst tusentals böcker och nästan alla har något litet fel. Här finns det en formulering som är suddig och som har tolkats av mina fiender som ett angrepp. Rapport och Aktuellt gick ut och sade att jag pekade ut någon, men det står inte ett ord om det i boken, de har inte läst den, säger han.

Herman Lindqvist fick också skarp kritik efter att ha kritiserat kronprinsessan Victoria och prins Daniels val av namn på sin dotter. ”Det låter som en nattklubbsdrottning”, sade han då.

”Jag är ingen hovlakej”

Lindqvist ångrar vissa formuleringar men står fast vid att namnet är olämpligt.

-Det här är ingen vanlig familj, det här är faktiskt den blivande tronföljaren. De är ett arv av historien och då måste de ha ett namn på sitt barn som passar in i den svenska tronföljdslistan, säger han.

–Om någon frågar mig vad jag tycker måste jag ju svara vad jag tycker. Jag är ingen hovlakej – jag är jag och jag har mina åsikter, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

herman lindqvists bok stoppas

Mer i ämnet