Ruth Patir, konstnären ansvarig för Israels utställning på Venedigbennialen. Foto: TT/Artis.art

Israeliska paviljongen håller stängt på Venedigbiennalen – kräver vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Israels representant på årets Venedigbiennal, performancekonstnären Ruth Patir, vill se en lösning där gisslan släpps och Israels attacker avtar innan utställningen öppnar.

Trots månader av protester från pro-palestinska grupper verkade det som att Israels utställning på Venedigbiennalen skulle öppna.

Men under ett testbesök av den permanenta israeliska paviljongen hittade besökare en lapp på dörren som informerade skaran om att utställningen är stängd, rapporterar The New York Times.

Beslutet togs av representanterna på biennalen utan den israeliska statens godkännande, enligt den amerikanska dagstidningen.

Ruth Patir är konstnären som står bakom Israels utställning och menar att beslutet är viktigare än hennes karriär.

– Jag hatar det här, men jag tycker att det är viktigt, säger hon till The New York Times.

Israeliska medier rapporterade senast igår om att utställningen skulle öppna trots protester.

Redan i februari signerade över 8000 personer från konstvärlden ett öppet brev som krävde att Israel skulle uteslutas från den årliga konstbiennalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett öppet brev signerat av över 8000 personer från konstvärlden kräver att Israel utesluts från den årliga konstbiennalen i Venedig. Bild från den schweiziska paviljongen 2022. Foto: Luigi Costantini

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.